nieuws

LET OP: verdachte in fietsenwinkels gesignaleerd

Retailing 19340

Bij Jonico Fietsmegastore in De Meern zijn op vrijdag 17 maart Bosch e-bike displays door een verdachte man uit de winkel ontvreemd. Deze man heeft tevens alle e-bikes gefilmd tijdens zijn bezoek. Hiermee lijkt de kans groot dat hij later terug zal komen. Dezelfde man is ook gesignaleerd bij Hans Struijk Fietsen in Zoetermeer. Signalement: zie foto en in dit bericht.

LET OP: verdachte in fietsenwinkels gesignaleerd
Een verdachte man heeft Bosch e-bikedisplays ontvreemd. Deze man heeft tevens alle e-bikes gefilmd tijdens zijn bezoek. Hiermee lijkt de kans groot dat hij later terug zal komen.

Ook is er een foto van het kenteken van de auto van deze man gemaakt, zie onderaan dit bericht. Er is een Facebook post geplaatst, en uit reacties daarop blijkt dat deze man al in diverse andere fietsenwinkels hetzelfde heeft gedaan. Hij is eerder al gesignaleerd in Katwijk, Wassenaar en meer plaatsen in die regio.

Relaas Jonico Fietsmegastore

John Jongerius laat weten aan Tweewieler: ‘Vrijdag 17 maart 2017, omstreeks 13.45 uur, kwam er een klant binnen in de zaak. Het was druk in de winkel en ik was zelf bezig met een andere klant. Ik zag dat de man een beetje van hot naar her liep in de winkel. Ik zag dat hij naar elektrische fietsen keek voor 60+ers, terwijl hij zelf rond de 25 jaar oud was. Ik zag dat hij op plekken kwam in de zaak, die niet echt voor klanten bedoeld zijn. Ik vond dit opvallend gedrag en ben de man in de gaten gaan houden.’

Signalement verdachte

Hij omschrijft de man als volgt:

  • – man
  • – blanke huidskleur
  • – vermoedelijk Oostblokker
  • – 1.90-1.93 m lang
  • – rond 25 jaar oud
  • – gespierde bouw
  • – kort, donkerblond haar, blokhead
  • – donkerblauwe (bomber)jack
  • – blauwe spijkerbroek

Uit op displays elektrische fietsen 

Jongerius: ‘Ik zag dat de man aan de displays van de elektrische fietsen zat. Ik zag ook dat hij een display los klikte. Ik schonk hier weinig aandacht aan, omdat ik met een klant bezig was. Ik weet ook dat klanten vaak ook even kijken naar de displays.’

Spreekt slecht Nederlands 

Jongerius: ‘Ik vroeg aan Marianne, een collega van me, of ze aan de man kon vragen of hij hem kon helpen. Ook wilde ik weten of de man Nederlands sprak. In het verleden is er bij ons ook ingebroken en ik heb gelezen uit krantenberichten en gehoord van fietsenmakers uit mijn omgeving, dat het vaak Oostblokkers zijn die inbraken plegen in fietsenzaken.’

Filmen met mobiele telefoon 

Jongerius: ‘Vrijwel direct na het aanspreken van de man kwam Marianne bij me terug. Ze vertelde mij dat hij zeer waarschijnlijk de winkel aan het filmen was met zijn telefoon in zijn achterzak. Ze zag namelijk dat het lichtje van zijn telefoon brandde. Ik had het idee dat hij mogelijk op voorverkenning was. De man was na het aanspreken van Marianne omgedraaid en met versnelde pas in de richting van de uitgang gelopen.’

Kenteken gefotografeerd 

Jongerius: ‘Ik ben toen direct achter de man aangelopen. Ik zag dat hij buiten naar een voertuig liep, welke geparkeerd stond vlak naast de hoofdweg Strijkviertel, tussen twee andere voertuigen. Ik zag dat de man instapte, maar ik kon niet goed zien of hij aan de kant van de bestuurder of van de bijrijder ingestapt was. Ik hoorde en zag dat het voertuig met piepende banden weg reed de Strijkviertel op, in de richting van de C.H. Letchertweg. Ik heb snel wat foto’s gemaakt met mijn telefoon van de man en van het voertuig en het kenteken hiervan. Deze zijn gevoegd bij deze aangifte. Ik zag dat het ging om een zwarte Peugeot 307, voorzien van een Pools kenteken ELE 6A96.’

Camera-opnames

Jongerius: ‘Tevens hangen er camera’s in mijn zaak en deze hebben opnames gemaakt. Deze stel ik ter beschikking aan de politie. Ik heb melding gemaakt bij de politie van deze rare situatie. Een half uur later kwam ik tot de ontdekking, toen ik met een andere klant bij een elektrische fiets stond, dat er displays miste op diverse fietsen. Het gaat in totaal om 12 Bosch Active Line E-bike displays. Op de beelden die ik terug heb gekeken is te zien dat de man de displays van de fietsen afhaalde en deze in zijn zak stopte.’

Voor inlichtingen:

Meer berichten over fietsdiefstal

Reageer op dit artikel