nieuws

Pon wil Accell Group overnemen

Home 4730

Pon Holdings wil Accell Group overnemen. Accell brengt dit bericht naar buiten, nadat het gister in De Telegraaf heeft gestaan. ‘Deze informatie is gelekt’, zegt een bron binnen Pon. ‘De gesprekken tussen Pon en Accell zijn nog in een prematuur stadium.’

Pon wil Accell Group overnemen
Met de overname door Pon Holdings van Accell Group zou de grootste fietsproducent ter wereld in geld zijn ontstaan.. Foto Bike Europe

Volgens het vanochtend vroeg verstuurde officiële persbericht (zowel vanuit Accell als Pon) staat: ‘Anticiperend op marktgeruchten, maakt Accell Group N.V. bekend dat zij een niet-bindend en voorwaardelijk voorstel van Pon Holdings heeft ontvangen om Accell Group samen te voegen met de eigen fietsactiviteiten. Het voorstel van Pon betreft een openbaar bod in contanten op alle uitgegeven en uitstaande aandelen Accell Group tegen een indicatieve biedprijs van € 32,72 per aandeel in contanten, inclusief het voorgestelde dividend over 2016 van € 0,72.

Verkennende gesprekken

Het persbericht meldt verder: ‘Naar aanleiding van het voorstel voert Accell Group verkennende gesprekken met Pon Holdings. De Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur van Accell Group zijn samen met hun financiële en juridische adviseurs alle aspecten van het voorstel zorgvuldig aan het bestuderen en evalueren. Accell Group zal daarbij rekening houden met de belangen van alle stakeholders.’ Topman René Takens van Accell Group bevestigt dit. “Het initiatief is genomen door Pon (per 17 maart 2017, red.), en we zijn in een verkennend stadium. Dat we dit in dit vroege stadium naar buiten brengen, is omdat we zijn overvallen door de berichtgeving in de media.”

Mededinging

Het persbericht meldt ook: ‘Er kan geen zekerheid worden gegeven dat deze gesprekken zullen leiden tot een transactie.’ Een van de vragen die moeten worden beantwoord, is of de overname goedgekeurd zal worden door de mededingingsautoriteit Autoriteit Consument & Markt (ACM). Niet alleen in Nederland, ook op Europees niveau zal dit onderzocht moeten worden. Beide partijen melden dat dit onderdeel uitmaakt van het proces.

Grootste ter wereld in omzet

Vanuit Pon wordt gezegd dat er geen enkele van de fietsmerken zal verdwijnen. De Accell-merken beschouwt Pon als ‘juweeltjes’, en er is veel knowhow binnen Accell. Mocht de overname werkelijkheid worden, dan ontstaat de grootste fietsproducent ter wereld in geld. Het aandeel Accell is sinds januari 2017 flink gestegen van rond de € 21,- naar € 31,- (afgerond) vandaag. Opvallend, de brief aan Accell is verstuurd op 17 maart 2017, en op 13 maart schoot de koers zo’n 10% omhoog.

Reageer op dit artikel