nieuws

Brom- en snorfietsverkopen in de lift

Gemotoriseerd 678

De brom- en snorfietsverkopen blijven dit jaar redelijk gestaag toenemen, tonen de VWE-cijfers. Vooral naar nieuwe bromfietsen is de vraag groot, want die noteren over de eerste vijf maanden een ‘plus’ van dik 13 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ook de snorfietsen doen het in 2017 relatief goed met een groei van 3,5 procent.

Brom- en snorfietsverkopen in de lift
Om uw bestaande voorraad speed pedelecs na 1 januari 2018 te mogen verkopen, moet die voldoen aan bepaalde vereisten. Op de foto de speed pedelec Specialized Turbo Vado 6.0. Foto Hansi Heckmair

Bij elkaar opgeteld – daar gaat het in de showroom uiteindelijk om – groeit de markt van 25.863 vorig jaar naar 27.418 verkopen. Onder de streep zo’n anderhalf duizend meer dus. Op zich al een positief teken, gezien alle gekrakeel in de media over al dan niet op feiten gebaseerde scooterproblematiek in de grote steden.

Effect speed pedelec in bromfietscijfers

Het ligt voor de hand dat de elektrische modellen vanwege de ‘verhuizing’ van speed e-bikes naar de brommerklasse een sleuteltol spelen. Bij de snorfietsen zakte de verkoop van elektrische voertuigen logischerwijze flink, terwijl dat bij de bromfietsklasse zowat vertienvoudigde.  Het is overigens aannemelijk dat van de 768 elektrische snorfietsen die er toch nog werden geregistreerd een groot deel bestaat uit speed e-fietsen die toch nog in 2017 werden afgeleverd.

Fietsmerken in Top-10 bromfietsen

In de top-10 van de bromfietsen staan zodoende – opvallend genoeg – twee fietsmerken: Stromer op zes en Riese & Muller op de tiende positie. Gazelle haakt redelijk aan, maar Sparta zakt steeds verder weg in die lijst.

SYM op kop

De Top-3 bij de bromfietsmerken wordt aangevoerd door SYM, op de hakken gevolgd door Piaggio en binnen ‘schootsafstand’ Kymco. Bij de snorfietsen doet Piaggio het opmerkelijk beter dan vorig jaar en heeft bijna een derde van de markt in handen. Het Italiaanse concern wordt op grote afstand gevolgd door SYM, BTC en La Souris.

La Souris verdubbeld

Die hebben er alle drie flink de groei in vergeleken met vorig jaar, La Souris heeft zijn verkopen bijna verdubbeld zelfs. Kymco heeft op de zesde plek een paarhonderd verkopen (en dus marktaandeel) ingeleverd.

Reageer op dit artikel