nieuws

Gazelle organiseert Guinness World Record retrofietsen

Fietsen 390

Samen met een paar honderd retrofietsers heeft Gazelle op 10 juni 2017 in Dieren de langste parade met klassieke fietsen ooit georganiseerd. Daarmee hebben de deelnemers een nieuw Guinness World Record neergezet. Het record werd gevestigd op de dag dat Gazelle haar 125ste verjaardag voor het grote publiek vierde.

Gazelle organiseert Guinness World Record retrofietsen
Samen met een paar honderd retrofietsers heeft Gazelle op 10 juni 2017 in Dieren de langste parade met klassieke fietsen ooit georganiseerd, goed voor een nieuw Guinness World Record. Foto Gazelle

Op het Champion Mondial Festival, het evenement ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van Gazelle, verzamelden zich rond 15.00 uur honderden liefhebbers met fietsen van ten minste dertig jaar oud. “Natuurlijk waren er vele fietsfanaten uit Dieren, thuishonk van Gazelle, die hun oude fiets van zolder hadden gehaald. Maar we zagen tot onze verbazing ook een groep Engelsen en Duitsers met retrofietsen,” zegt woordvoerder Ferdi Ertekin van Koninklijke Gazelle.

Meer dan 30 jaar oud

Notaris Joke de Kroon telde de fietsen en fietsexpert Aad Streng van Vereniging De Oude Fiets zag erop toe dat alle deelnemende tweewielers 30 jaar of ouder waren. “Pas dan is de fiets volgens de criteria een retrofiets,” aldus Streng, die daarom de framenummers controleerde. Om 15.45 uur klonk het startschot. Een aangesloten lint van recordjagende retrofietsers trapte bijna vijf kilometer door Dieren. Simon Groen, alias ‘De Kuif’, reed voorop met een hoge bi uit 1882.

Spetterend einde

Na terugkomst bleek de recordpoging te zijn geslaagd. Daarmee kreeg het Champion Mondial Festival, het drukbezochte jubileumfeest nabij de fabriek van Gazelle, een spetterend einde. “Er deden 230 mensen op een retrofiets aan mee. Dat aantal was nodig om het Guinness World Record te kunnen grijpen. Het is nu wachten op een officiële bevestiging van Guinness World Record,” aldus woordvoerder Ertekin.

Foto's

Reageer op dit artikel