nieuws

FlickBike test concept in Amsterdam

algemeen 192

De Amsterdamse start-up FlickBike test deze zomer een vernieuwend deelfietsconcept. Het experiment omvat 1.000 innovatieve fietsen, die zijn verspreid door de hoofdstad en realtime te vinden zijn via een gratis app.

FlickBike test concept in Amsterdam
FlickBike springt in op de behoefte om niet te bezitten, maar te lenen (foto: FlickBike)

Gebruikers downloaden de app, zoeken een fiets in de buurt en openen het fietsslot met hun telefoon. In tegenstelling tot bestaande deelfietsconcepten, laten fietsers een FlickBike achter op hun bestemming. Teruggaan naar een huurstalling of fietsverhuurstation is niet meer nodig. Met de flexibele FlickBikes wil het bedrijf, evenals de gemeente Amsterdam, het aantal fietsen in Amsterdam terugbrengen. De prijs is 1 euro per half uur zonder abonnement of borg.

Voor Amsterdammers

FlickBike richt zich in eerste instantie op Amsterdammers. De deelfietsen worden dagelijks verspreid naar plekken waar er behoefte aan is, dus er is altijd een beschikbare FlickBike in de buurt. Het experiment moet uitwijzen of het bezitten van een eigen fiets op den duur overbodig zal zijn. Het systeem werkt zonder poespas, maar de fietsen zelf zijn voorzien van de nieuwste technische snufjes. De stroom voor het innovatieve slot en de verlichting komt van een geïntegreerd zonnepaneel, de speciale foambanden kunnen niet lek en de ingebouwde GPS-chip maakt stelen zinloos. De start-up zorgt voor onderhoud waarbij gebruikers defecten kunnen melden via de app. Fietsen staan niet alleen in de stad, maar ook bij evenementen, campussen en kantoorparken. Daarmee biedt FlickBike een aanvulling op taxi’s, OV en shuttlebussen.

Wel de lusten, niet de lasten

Het concept springt volgens hen in op de behoefte om niet te bezitten, maar te lenen. Om er vervolgens geen omkijken meer naar te hebben. Tegen heldere, lage prijzen, zonder abonnementskosten en op ieder gewenst moment. Bij succes in de hoofdstad volgt uitbreiding naar andere Nederlandse steden.

Reageer op dit artikel