Ongewenst gedrag? De vertrouwenspersoon maakt het bespreekbaar

Ongewenst gedrag? De vertrouwenspersoon maakt het bespreekbaar
OOMT-webinar over grensoverschrijdend gedrag; presentatrice Sandy Nijhuis ging in gesprek met vertrouwenspersoon Jacqueline Peels, ondernemer Ernestine Voskuilen en OOMT-coach Fred Beumer.

Pesten, discriminatie en (seksuele) intimidatie horen niet thuis op de werkvloer. Medewerkers en werkgevers in de tweewielerbranche die hier toch mee te maken krijgen, kunnen de hulp inschakelen van een onafhankelijk vertrouwenspersoon. Hoe dat precies werkt was onlangs het onderwerp van het OOMT-webinar over grensoverschrijdend gedrag.

Vervelende opmerkingen van collega’s, machtsmisbruik, schelden, discrimineren of pesten. Het zorgt voor een slechte werksfeer en het kan zelfs leiden tot ziekteverzuim en andere klachten. Toch vinden medewerkers en werkgevers het lastig om deze vormen van grensoverschrijdend gedrag aan te pakken. In het OOMT-webinar over grensoverschrijdend gedrag vertellen ervaringsdeskundigen uit de mobiliteitsbranche wat je hier tegen kan doen, en hoe de vertrouwenspersoon je hier bij kan helpen.

Presentatrice Sandy Nijhuis ging in gesprek met vertrouwenspersoon voor de motorvoertuigen- en tweewielerbranche Jacqueline Peels, ondernemer Ernestine Voskuilen en OOMT-coach Fred Beumer.

Bewust en onbewust

Grensoverschrijdend gedrag bestaat in verschillende vormen, vertelt OOMT-coach Fred Beumer. De meest voorkomende vormen zijn intimidatie en pesten. “Grensoverschrijdend gedrag is gedrag dat over andermans grenzen heen gaat. Soms gebeurt dat bewust maar het gebeurt heel vaak ook onbewust”, vult vertrouwenspersoon Jacqueline Peels aan. “In een veilige werkomgeving kan je elkaar daar als collega’s op aanspreken. Maar soms is dat lastig.” Volgens Ernestine Voskuilen is het goed om hier binnen een bedrijf als team afspraken over te maken. “Als je samen afspreekt dat je elkaar met respect behandelt, dan kan je elkaar daar op aanspreken.”

Grenzen respecteren

In de mobiliteitsbranche, en dan vooral in de werkplaats, werken veel mannen. Dat kan leiden tot haantjesgedrag. Maar ook onder vrouwen komt grensoverschrijdend gedrag voor. Jacqueline Peels benadrukt dat iedereen binnen een team zichzelf moet kunnen zijn. Er moet ruimte zijn voor een grap of een lolletje, maar altijd met respect voor elkaars grenzen. Als werkgever heb je daar veel invloed op. Ernestine Voskuilen vindt dat iedereen binnen haar team zich gewaardeerd en gerespecteerd moet voelen. Jacqueline Peels wijst er op dat nieuwe protocollen met gedragsregels zijn die bedrijven in de mobiliteitsbranche als leidraad kunnen gebruiken.

Anoniem en onafhankelijk

Grensoverschrijdend gedrag voorkomen of aanpakken kan lastig zijn. Na een succesvolle pilot in 2021 heeft de motorvoertuigen- en tweewielerbranche in 2022 twee onafhankelijke externe vertrouwenspersonen aangesteld. De vertrouwenspersonen ondersteunen medewerkers en werkgevers die hier mee worstelen. Het contact met een vertrouwenspersoon is altijd anoniem en de vertrouwenspersoon is volledig onafhankelijk. Ook als je twijfelt of je te maken hebt met grensoverschrijdend gedrag dan kan je altijd contact opnemen met de vertrouwenspersoon, besluit Jacqueline Peels.


Dit artikel is gesponsord door OOMT.

Lees ook:


OOMT

OOMT daagt vakmensen in de mobiliteitsbranche uit om hun talenten te ontdekken en actief in te zetten. Hierdoor werk je met plezier en zie je kansen in verandering. OOMT is er voor iedereen: voor medewerkers, leidinggevenden en werkgevers.