nieuws

HYC introduceert recyclebare thermoplast fietsframes

Winkel 1127

HYC introduceert recyclebare thermoplast fietsframes
General Manager van HYC Tony Lin (links) en Manager Alex Chang tonen een frame van thermoplast composiet. - Foto: Bike Europe

Het Taiwanese Hsin Yung Cien Co (HYC) was een opvallende exposant op de Taipei Cycle Show. Het bedrijf toonde er de volledig geautomatiseerde productie van fietsframes. Ze zijn bijna geheel gemaakt van gerecycled materiaal, voornamelijk plastic.

Het gebruik van plastics voor de bouw van fietsframes is op zich geen nieuw verschijnsel in de fietsindustrie. Echter, HYC ontwikkelde zogeheten met lange koolstofvezel versterkte thermoplast composieten voor onder meer de productie van fietsframes.

Sterke en stijve fietsframes

“Dit materiaal combineert lange carbonfibers en een thermoplast hars tot lange koolstofvezel thermoplast pellets”, verklaart HYC General Manager Tony Lin. “Deze pellets kunnen gebruikt worden voor de productie van lichtgewicht en sterke producten in elke gewenste vorm. Maar belangrijker is, dat het 100% recyclebaar is en dus hergebruikt kan worden. Behalve dat het duurzaam is, beschikt het materiaal over alle eigenschappen die nodig zijn om te komen tot sterke en stijve fietsframes.”

Verhittingstechnologie voor frameproductie

Door de jaren heen ontwikkelde HYC diverse polymeren en een verhittingstechnologie die nu gebruikt wordt voor productie van fietsframes. Deze technologie is nu op de markt en beschikbaar voor producenten in de fietsindustrie.

Toekomstbestendig

“Op de Taipei Cycle Show hebben we industriepartners gezocht, en gepoogd onze productietechniek onder de aandacht te brengen”, zegt Tony Lin. “De fietsindustrie is op zoek naar innovatieve en duurzame productiemethoden voor frames. Onze technologie voldoet aan die voorwaarden. Uiteraard is de gemiddelde kostprijs met onze techniek hoger dan die van een conventioneel aluminium frame. Maar ons concept is daarentegen 100% cradle-to-cradle en daarmee toekomstbestendig.”

HYC is een veelzijdig bedrijf. Het volledige productieproces heeft in eigen huis plaats, van productie van de ruwe grondstof en het bouwen van de productiemachines tot het maken van het eindproduct. Het bedrijf is opgericht in 1964 en staat te boek als Taiwans grootste producent van rubber transportbanden. Het heeft een notering aan de Tapei Stock Exchange.


Lees ook deze spraakmakende framebouw-berichten:

 

Reageer op dit artikel