nieuws

Binnenkijken bij trendy fietsenwinkel Kamu

Winkel 1339

Kamu aan de Boschstraat in Breda is een trendy fietswinkel waar veel ruimte is ingeruimd voor een grote leestafel en zitjes. Aan de toonbank worden lekkere koffie en lunchgerechten geserveerd. Het ruikt lekker in de winkel: achterin is een instore bakkerij met de naam Echt Brood waar desembrood verkocht wordt.

Binnenkijken bij trendy fietsenwinkel Kamu
Ondernemers Ralf Verheul (links) en Rob van Uden begonnen twee jaar geleden met Kamu.

Ondernemers Ralf Verheul en Rob van Uden begonnen twee jaar geleden met Kamu. “We komen beiden uit de zorg en vinden het leuk met mensen bezig te zijn en voor ze te zorgen. Ralf is gek van fietsen en we houden allebei van koffie. Zo kwamen we op de bijzondere combinatie van fietsen, koffie en lunchroom”, geeft Rob van Uden aan. Rob heeft naast Kamu een full time baan in de zorg, terwijl Ralf in de winkel staat.

Het bedrijf richt zich op allerlei soorten fietsers als wielrenners, vakantiefietsers, moeders met kinderen en ouderen. Klanten kunnen een wielerwedstrijd komen kijken in de winkel, er rennen kinderen door de zaak of er zitten mensen aan een laptop te werken. “Onze winkel heeft een soort caféfunctie zonder drank. We vinden het leuk om voor en met mensen dingen te organiseren.” Een aantal fietsclubs starten hun wekelijkse fietstocht bij Kamu en regelmatig worden er activiteiten georganiseerd in de winkel.

Fietsenzaak of koffieshop?

Na de start in maart 2016 was het eerste jaar best lastig volgens Rob: “Mensen moesten aan ons wennen, was Kamu nou een fietsenzaak of een koffieshop? Ook de bank vond dat moeilijk, maar gelukkig is dat goed gekomen. Je moet eerst wat opbouwen. Nu zien we dat we steeds meer vaste klanten hebben en een vaste schare fans. Met veel nieuwe klanten die onze winkel nu pas ontdekt hebben.

Bij collega fietsenwinkels zie je veel fietsen in verschillende maten. Dat doen wij hier niet. De meeste leveranciers kunnen in één of twee weken leveren, dus dat is geen probleem.

Kamu heeft zo’n 15 fietsen in de winkel van diverse merken als Creme, Early Rider, tokyobike, Pelago, Kona en Isaac. “Verder verkopen we veel Union fietsen in het lagere prijssegment rond € 400,-. Het is een bewuste keuze om niet zoveel modellen in de winkel te zetten. Bij collega fietsenwinkels zie je veel fietsen in verschillende maten. Dat doen wij hier niet. De meeste leveranciers kunnen in één of twee weken leveren, dus dat is geen probleem.”

‘Uitgangspunt is mensen gelukkig maken’

Klanten kunnen ook een frame bestellen bij Kamu en deze in de werkplaats van de winkel in elkaar zetten. Op de vraag welke werkplaatstarieven er dan gehanteerd worden, moet Rob een beetje lachen: “Daar zijn we misschien niet commercieel genoeg voor, maar als ze hier de onderdelen en de banden kopen, rekenen we niets voor sleutelen. Ons uitgangspunt is om mensen gelukkig te maken. Dan zijn wij zelf ook gelukkig.”

Ik zou andere fietsenzaken niet aanraden zo maar een koffiehoek in de winkel te zetten. Het moet wel vanuit je hart komen en is niet iets wat je er zomaar bij kunt doen.

Een fietsenwinkel mét koffieshop of lunchroom beginnen is best spannend: “Ik zou andere fietsenzaken niet aanraden zo maar een koffiehoek in de winkel te zetten. Het moet wel vanuit je hart komen en is niet iets wat je er zomaar bij kunt doen.”

Geen internetverkoop

Rob van Uden vindt de fietsenbranche best een lastige branche: “Er is veel internetverkoop. Wij doen dat niet, klanten moeten hier eerst een fiets testen. Je ziet dat klanten steeds meer waarde hechten aan een fiets die echt bij hem of haar past als persoon. Wij proberen uit te zoeken waar een klant zich fijn bij voelt.”

Lees het volledige artikel over Kamu in het januarinummer van Tweewieler. Bent u al abonnee? Dan heeft u direct toegang tot de digitale editie van Tweewieler

Foto's

Reageer op dit artikel