nieuws

Fietsverkoop augustus: opvallende groei toerfietsen

Retailing

Fietsverkoop augustus: opvallende groei toerfietsen
Opvallend in de resultaten van het GfK retailpanel voor de fietshandel is de plotselinge groei van hybride/toerfietsen in augustus.

In augustus werden 2 procent meer nieuwe fietsen verkocht vergeleken met augustus vorig jaar. De omzet groeide zelfs met 16 procent, vanzelfsprekend aangedreven door de nog altijd toenemende vraag naar elektrische fietsen. Door opnieuw tegenvallende resultaten binnen het branchevreemde kanaal, waar de afzet daalde met 37 procent, betekende dit voor de vakhandel wederom mooie groeicijfers.

Het GfK Retailpanel liet zien dat in augustus 2015 de fietsenbranche een goede maand beleefde ondanks een aantal kletsnatte dagen. Op 16 en 17 augustus regende het bijvoorbeeld 20 uur achtereenvolgend. Wel was het verder warm en zonnig gedurende de maand augustus 2015 (Bron: KNMI).

Vakhandel verkoopt 9 procent meer fietsen

Bij de vakhandel reden als gevolg maar liefst 9 procent meer nieuwe fietsen de winkels uit, vergeleken met een jaar eerder. Ook de omzet groeide aanzienlijk met 18 procent. Zoals eerder gemeld, waren het wederom de elektrische fietsen die voor deze groei verantwoordelijk zijn geweest. De afzet en omzet groeiden met 32 procent! Daarnaast is momenteel bijna de helft van alle verkochte e-bikes uitgerust met een midden motor.

Hybride/ toerfietsen laten groeicijfers zien

Stadsfietsen, nog altijd het grootste segment binnen fietsen (met ruim 49 procent) zag de afzet licht teruglopen met 1 procent. Het omzetniveau bleef gelijk aan vorig jaar. Opvallend is de plotselinge groei van hybride/ toerfietsen in augustus. Zo steeg de afzet met 2 procent en groeide de omzet met 12 procent. Ook de overige sportieve fietsen waren weer duidelijk in trek bij de consument.

Sportieve segment wederom positief

Na een goede maand juli voor sportshybride/racefietsen i.v.m. de Tour de France, was ook de maand augustus zeer positief: een afzet groei van 18 procent en een omzetgroei van 26 procent. Ook MTB/ATB’s lieten sterke groeicijfers zien. Zo groeide het aantal verkochte MTB/ATB’s met 14 procent tegenover een omzetgroei van 29 procent. Kinderfietsen lieten tot slot ook nog positieve cijfers zien: +4 procent (afzet en omzet).

Reageer op dit artikel