nieuws

Ergotec voorkomt foute combinatie stuurbocht en pen

Retailing

Ergotec voorkomt foute combinatie stuurbocht en pen
De Duitse sturenfabrikant Humpert en leverancier van ergotec heeft gedurende een aantal jaren een groot aantal sturen, voorbouwen maar ook zadelpennen volgens de DIN norm getest.

Bij de keuze van een stuurbocht in combinatie met een stuurpen wordt vaak het maximaal toelaatbare gewicht van de fiets, de berijder plus de bagage vergeten. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties met zelfs noodlottige gevolgen. ergotec heeft een hulpmiddel ontwikkeld om dit te voorkomen.

Het probleem van een onjuist gecombineerde stuurbocht en stuurpen was al veel langer bekend bij zwaar belaste fietsen maar juist door de opkomst van e-bikes wordt de vakhandel hier steeds vaker mee geconfronteerd. Het totale gewicht van honderd kilogram mag door de fiets, de berijder plus de bagage niet worden overschreden.

De Duitse sturenfabrikant Humpert en leverancier van ergotec heeft gedurende een aantal jaren sturen, voorbouwen maar ook zadelpennen langdurig volgens de DIN norm getest. Het ging bij de sturen en de voorbouwen niet alleen om de individuele producten, maar juist om de combinatie van beide. Wat betreft de sterkte zijn deze namelijk over en weer van grote invloed op elkaar.

DIN testen

Volgens ergotec leverancier Humpert is uit het testen gebleken dat veel stuurbocht- en stuurpencombinaties breken zodra het DIN gewicht van honderd kilogram wordt vergroot. Bij testen met een totaal gewicht van honderdtwintig kilogram komt volgens ergotec nog maar 70-80% van alle sturen die aangeboden worden op de markt door de test.

Bij een testgewicht van honderdveertig kilogram loopt dit percentage terug naar 50-60% terwijl bij een gewicht van honderdzestig kilogram maar 10-20% van de sturen en stuurpennen heel blijft. Op basis van deze onderzoeksgegevens zijn alle ergotec producten gecategoriseerd en vastgelegd in een zogenaamd veiligheidssysteem. ergotec is de eerste fabrikant die dit overzicht heeft samengesteld.

Meer over het ergotec veiligheidssysteem in de oktober uitgave van Tweewieler.

Reageer op dit artikel