nieuws

Accell fietsmerken blijven licht groeien

Retailing

Accell fietsmerken blijven licht groeien
Accell topman Takens: “Onze merken lopen iets voor op de totale Nederlandse fietsmarkt die in 2013 met een paar procent daalt.” - Foto Tweewieler

In een toelichting op de vanochtend gepubliceerde resultaten over de eerste negen maanden van 2013 (zie bericht: Accell Group verwacht omzetgroei) meldde CEO René Takens dat de Accell fietsmerken licht blijven groeien. Tijdens de eerste zes maanden van het jaar groeide de omzet van de Accell merken met 2%.

Die lichte groei heeft zich dus voortzet tijdens het derde kwartaal van het jaar waarmee, aldus Takens: “Onze merken iets voor lopen op de totale markt.”

Sterke daling NL fietsmarkt

Die markt toonde een licht dalende trend. Met een paar procent, waarbij de Accell topman aantekende dat dit wel in het licht moet worden gezien van de sterke daling van de Nederlandse fietsmarkt in 2011 en 2012. “Gemeten over 3 jaar is er sprake van een daling met dubbele cijfers.”

Opruimen overtollige voorraden

In het persbericht dat Accell Groep vanochtend publiceerde meldde de holdingmaatschappij van vele fietsbedrijven in en buiten Europa, dat de goede zomer het slechte voorjaar niet kon wegpoetsen. En dat van inhaalverkoop geen sprake was. Het gevolg is dat meer fietsen met meer korting werden aangeboden. Dit opruimen van overtollige voorraden is op dit moment vrijwel voorbij, stelde Takens in zijn toelichting. “Het grootste deel is weg. Wellicht volgt er nog wat in de komende maanden of het vroege voorjaar.”

Ten aanzien van elektrische fietsen meldde Takens dat dit segment qua verkoop door blijft groeien. “Vooral in Duitsland. Daar nam de verkoop meer toe vergeleken met die in Nederland.”

Accell Nederland BV

Over heel 2013 verwacht Accell Groep minder winst te maken dan in 2012 die toen, op een omzet van 772.5 miljoen euro, uitkwam op 23.2 miljoen euro. Die nettowinst daalt naar verwachting door, naast hogere financieringslasten en belastingafdrachten, reorganisatielasten in Nederland en Noord-Amerika. In Noord-Amerika is Accell gestopt met de productie van fietsen in Canada terwijl gewerkt wordt aan de integratie van bedrijven in de Verenigde Staten.

Datzelfde doet de holdingmaatschappij in Nederland met Batavus, Sparta, Koga en Juncker Bike Parts. Deze bedrijven worden ondergebracht in een nieuwe onderneming die Accell Nederland BV heet. Begin oktober heeft Accell hierover advies aangevraagd aan de Centrale Ondernemingsraad. Takens vertelde in zijn toelichting op de resultaten dit advies deze week nog te verwachten.

Accell Nederland BV gaat geleid worden door twee directeuren; Huub Snellen (de huidige algemeen directeur van Batavus en Sparta) voor alle operationele zaken) en Wouter Jager (nu algemeen directeur van Koga) voor alle commerciële zaken.

Reageer op dit artikel