nieuws

Principe cao-akkoord bonden en BOVAG

Retailing

Principe cao-akkoord bonden en BOVAG

BUNNIK – De vakbonden en BOVAG hebben vanochtend een principeakkoord gesloten over een nieuwe, aparte Bovag-cao. De nieuwe cao kent een looptijd van 18 maanden en gaat met terugwerkende kracht in op 1 december vorig jaar. Dat laten zowel de bonden als de BOVAG weten.

BUNNIK – De vakbonden en BOVAG hebben vanochtend een principeakkoord gesloten over een nieuwe, aparte BOVAG-cao. De nieuwe cao kent een looptijd van 18 maanden en gaat met terugwerkende kracht in op 1 december vorig jaar. Dat laten zowel de bonden als de BOVAG weten.

Afgesproken is om op 1 juli 2010 een loonsverhoging uit te betalen van 0,7% en op 1 februari 2011 nog eens 1,2%. Tegelijkertijd wordt de OOMT-heffing in 2010 op nul gesteld in plaats van op de normale 0,5% en in 2011 op 0,25%. De activiteiten van scholingsfonds OOMT worden desondanks tenminste gehandhaafd en waar mogelijk geïntensiveerd door het inzetten van beschikbare reserves. 

Volgens BOVAG dalen door deze afspraken de werkgeverslasten in 2010 met 0,2% ten opzichte van 2009, waarbij de eenmalige uitkering van 400 euro in november 2009 nog niet is meegeteld.

"Het is een fatsoenlijke afspraak waar beide partijen voordeel van hebben. Een echte win-win-cao", aldus BOVAG-onderhandelaar Jan Henk Veenhouwer. "We hebben nu achttien maanden rust op het arbeidsvoorwaarden front, ook dat is heel belangrijk voor de sector. Intussen blijven we investeren in onderwijs en leerwerkplekken."

Ook de vakbond CNV is tevreden. “Met dit principeakkoord is de sector klaar voor afhandeling van de economische crisis. Ondernemers en werknemers wordt hiermee ruimte geboden om zo positief mogelijk richting toekomst te manoeuvreren", aldus Marco Hietkamp van CNV Vakmensen.

Reageer op dit artikel