nieuws

Innovam wil betrokkenheid ROC’s vergroten

Retailing

Innovam wil betrokkenheid ROC’s vergroten

NIEUWEGEIN – In het Tweewielercentrum heeft Innovam, afgevaardigden van dertien Regionale Opleiding Centra (ROC) er op gewezen dat tweewieleropleidingen beter op de kaart gezet moeten worden. Momenteel volgen circa 600 tot 700 leerlingen een tweewieleropleiding. Te weinig, aldus Innovam.

NIEUWEGEIN – In het Tweewielercentrum heeft Innovam, afgevaardigden van dertien Regionale Opleiding Centra (ROC) er op gewezen dat tweewieleropleidingen beter op de kaart gezet moeten worden. Momenteel volgen circa 600 tot 700 leerlingen een tweewieleropleiding. Te weinig, aldus Innovam.

Om de betrokkenheid van de ROC’s onderlingen te vergroten werden docenten en managers van de diverse scholen bij elkaar geroepen op een speciale dag, die als aftrap fungeerde voor een meer gestructureerd overleg, dat meerdere keren per jaar kan plaatsvinden.

Namens de BOVAG, afdeling Tweewielerbedrijven, schetste secretaris Maurice Manders een beeld van de huidige marktsituatie in de fietsen, bromfietsen en motorhandel. Hij wees zijn toehoorders op de internet-effecten en de mogelijke invloed van producten uit China.

Ten aanzien van de werkgelegenheid verwees Manders naar een stelling op Tweewieler.nl, die aangaf dat 71% moeite heeft om aan goed personeel te komen. Daarop ontstond spontaan een discussie dat de tweewielervakhandel voor een dubbeltje op de eerste rang wenst te zitten en beter zou moeten betalen. “Het is al moeilijk om stageplaatsten te krijgen. Die zijn vaak al te duur,” aldus één van de ROC-docenten.

Tijdens deze bijeenkomst kwam een opmerkelijke tegenstelling aan het licht. De vakhandel kan moeilijk aan personeel komen, de opleiding moeilijk aan stageplaatsen (vooral in de fietstechniek). De discussie gaf aan dat alleen een betere samenwerking in de driehoek brancheorganisaties, onderwijs en kenniscentrum kan leiden tot krachtenbundeling, een betere onderlinge afstemming en mogelijk het oplossen van deze problematiek.

Reageer op dit artikel