fotoreportage

Fotoreportage: Binnenkijken bij… Van der Linde in Almere

Retailing 1667

Fotoreportage: Binnenkijken bij… Van der Linde in Almere
Reina en René van der Linde. Foto Ton Kastermans Fotografie

Tweewieler zet maandelijks een tweewielerondernemer en zijn of haar winkel centraal in de rubriek Binnenkijken bij… Altijd zijn er meer foto’s dan in het magazine geplaatst kunnen worden. In deze fotoreportage de winkel van Van der Linde in Almere.

René en Reina van der Linde schopten het in het verleden met hun vorige winkel in Almere al eens tot finalist in de verkiezing Tweewielerwinkel van het Jaar.  Inmiddels is de winkel verhuisd naar een groter pand 50 meter verderop naar een prachtige locatie met tegenover een pand van de Mediamarkt. De oude winkel hebben René en Reina ook nog.

Twee panden

Deze winkel is verkooppunt van oude Giant-modellen, aangevuld met stadsfietsen, Cortina fietsen en kinderfietsen. Het ondernemerspaar zit nu ruim een jaar in het nieuwe pand. Met twee panden kon Van der Linde een splitsing maken qua assortiment. Het oude pand biedt een assortiment in een lager prijssegment. In het nieuwe zijn fietsen te vinden in het sportieve segment van beginners tot high end fietsen van merken als Giant, Cube en Specialized.

Van der Linde organiseert regelmatig activiteiten voor hun klanten zoals MTB-tochten, VIP-avonden en een weekendje Ardennen. Volgens Reina zijn dergelijke activiteiten belangrijk voor je winkel: “Ik denk dat we als branche heel lang op de automatische piloot hebben gewerkt. Dat kan niet meer, je kunt niet meer alleen een fiets afleveren, je moet klanten meenemen op cursus, fietstochten, met ze naar het buitenland gaan. Je kunt als ondernemer niet stil zitten. Wie daar niet in meegaat, valt af.”

E-bikes en speed e-bikes

De verkoop van e-bikes liep jarenlang achter in de polder en ook bij René en Reina duurde het een tijdje voordat de verkoop op gang kwam. Maar inmiddels maken e-bikes een belangrijk deel uit van de verkoop. René: “We lopen wel achter op de landelijke cijfers, maar de verkoop is zeker groeiend. De visie dat de e-bike voor senioren is, is inmiddels hier ook achterhaald. Bij de stadsfietsen is nu één op de drie fietsen elektrisch.” Dit zorgt ook voor meer werk in de werkplaats. “Daarbij merk je het verschil in perceptie bij klanten van sportieve fietsen en e-bike klanten. Bij een sportfiets mag een reparatie na een jaar best wat kosten, bij een e-bike verwachten ze dat niet.”

Goede voorlichting belangrijk

Volgens Reina is goede voorlichting richting de klant daarbij heel belangrijk: “We voeden klanten op. We geven ze een informatieblad mee met informatie over hoe ze met de accu om moeten gaan. Bij de verkoop communiceren we duidelijk richting de klant dat ze na twee maanden én een half jaar langs moeten komen voor een beurt. Dat zorgt voor minder problemen en discussies als er dan wat is.” De werkplaats is erg belangrijk voor Van der Linde: “Je kunt niet zonder. We zijn nu aan het bekijken hoe we het servicepakket apart met 6% BTW op de factuur kunnen zetten. We zijn er nog niet uit hoe we dit in ons verkoopgesprek gaan meenemen.”

 

Lees meer over de winkel van René en Reina van der Linde in het januarinummer van Tweewieler.

FACTS

  • Vestigingsplaats: Almere
  • Ondernemers: René en Reina van der Linde
  • Winkeloppervlakte: 960 m2
  • Werkplaatsoppervlakte: 40 m2
  • Magazijnoppervlakte: 20 m2
  • Medewerkers: 5 fulltime, 2 parttime
  • Locatie: winkelcentrum

Foto’s: Ton Kastermans Fotografie

Reageer op dit artikel