artikel

Schijfrem bij profs stuwt raceverkoop op

Retailing

Schijfrem bij profs stuwt raceverkoop op
Vooruitlopend op UCI goedgekeurde schijfremmen bereiden onderdelenfabrikanten als Shimano zich voor op een algemene toepassing binnen racefietsen.

Of ze er in de komende Tour de France al zijn, valt niet te verwachten. En ook de profs die nu deelnemen aan de Giro hebben ze nog niet. Maar volgend jaar zal dat wel het geval zijn. Dan zal het complete profpeloton rijden met racefietsen die voor en achter met schijfremmen zijn uitgerust. En dat gaat zeker voor nieuwe impulsen zorgen voor de raceverkoop in de fietsenwinkels.

Met de verkoop van racefietsen gaat het overigens al bijzonder goed. Dat geven de GfK cijfers aan over de maand maart die Tweewieler.nl donderdag 15 mei publiceert. Om alvast iets van de sluier op te lichten; afgelopen maart vertoont de raceverkoop een groei van maar liefst 50 procent vergeleken met het verkoopcijfer voor deze fietscategorie in maart 2013!

Union Cycliste Internationale

Met het gebruik in het profpeloton zullen ook vele modellen racefietsen worden uitgerust met (hydraulische of mechanische) schijfremmen. Dat die eraan staan te komen heeft te maken met de gesprekken die worden gevoerd met de Union Cycliste Internationale (UCI). De UCI schrijft voor hoe de racefietsen die binnen het profpeloton worden gebruikt, moeten zijn uitgerust. Tot op heden zijn schijfremmen verboden. Maar dat gaat veranderen. Tenminste als we afgaan op wat de betrokkenen bij de gesprekken met de UCI zeggen.

Samenwerking met UCI

Afgelopen maart en begin deze maand hebben die gesprekken plaatsgevonden. Daarbij is de fietsindustrie vertegenwoordigd door de Wereld Federatie voor de Sporting Goods Industry (WFSGI). Na afloop van de vergadering in maart meldde de vertegenwoordiger voor de fietsindustrie in de WFSGI Raad van Bestuur, Jeroen Snijders Blok (COO Accell Group): “Onze samenwerking met de UCI is duidelijk in een nieuwe fase beland. We kregen een positieve reactie van de kant van de UCI op on ze voorstellen. Als industrie hebben we vele malen op de deur van de UCI geklopt. Die deur bleef tot op heden immer dicht. Nu hebben ze die deur echter op een kier gezet.”

UCI Equipment Commission

Na verdere gesprekken die begin mei hebben plaatsgevonden met de zopas opgerichte UCI “Equipment Commission” (materiaal commissie) en vertegenwoordigers van de fietsindustrie alsmede teammanagers, mecaniciens en fans, zijn er weer stappen gezet op weg naar UCI goedgekeurde schijfremmen voor racefietsen. Daarvoor zijn nog wel meer gesprekken nodig, maar volgens de WFSGI is de eindstreep in zicht.

Reageer op dit artikel