nieuws

Fietsenwinkel.nl vecht dreigende sluiting aan

Ondernemen 3668

Fietsenwinkel.nl sleept de gemeente Tilburg voor de rechter. Dit meldt het AD. De strijd gaat over de winkel die IBG, eigenaar van Fietsenwinkel.nl, daar vorig jaar heeft geopend. De zaak ligt op tafel bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter.

Fietsenwinkel.nl vecht dreigende sluiting aan
De vestiging van Fietsenwinkel.nl in Tilburg. Foto Fietsenwinkel.nl

In eerste instantie verleende de gemeente een omgevingsvergunning waarna Fietsenwinkel.nl de zaak kon openen. Maar na bezwaren van een tiental Tilburgse fietsenwinkeliers draaide de gemeente de vergunning terug. Hiertegen verzette Fietsenwinkel.nl zich deze week in Den Haag. Zonder vergunning moet de zaak dicht. De Raad van State moet daarover gaan beslissen.

Te klein oppervlak voor bestemmingsplan

Het bestemmingsplan dat geldt aan de Bosscheweg is afgestemd op het bedrijventerrein. Er mogen wel winkels zitten maar die moeten een behoorlijke omvang hebben, minimaal duizend vierkante meter. De winkel van Fietsenwinkel.nl is 640 vierkante meter. Fietsenwinkelier Erwin Mols die op een steenworp afstand zit van zijn concurrent is blij met het besluit van de gemeente. “Ze knagen aan mijn marges. Sinds zij daar zitten staan die behoorlijk onder druk”, zei rijwielwinkelier Mols.

Fietsenwinkel.nl ‘trekt’ 1.000 m2 niet

“Een fietsenwinkel van duizend vierkante meter is te groot, die trekt het niet”, zegt advocaat Marnix Wolf namens de webwinkel. Wolf vindt dan ook dat Tilburg ingrijpt in de zogeheten branchering en dat is verboden (de term branchering verwijst naar het ‘sturing geven aan het soort detailhandel dat wordt toegestaan in een centrum, of juist buiten een centrum‘). Als de gemeente eist dat een fietsenzaak duizend vierkante meter groot moet zijn, dan is een fietsenzaak onmogelijk, aldus Wolf.

Voorganger werd met rust gelaten

In het pand van Fietsenwinkel.nl zat eerst een keukenhandel. Die was ook geen duizend vierkante meter groot, maar daar deed de gemeente niets aan. Uitspraak van de Raad van State over een week of zes.

Bron: AD, auteur Adri Klinkenberg

Lees meer over Fietsenwinkel.nl

Reageer op dit artikel