blog

BLOG Vrouw van…

Home 3713

BLOG Vrouw van…
Reina van der Linde is samen met haar man René eigenaar van twee fietsenzaken in Almere. Exclusief voor Tweewieler vertelt ze over haar belevenissen in de tweewielerzaak.

Als vrouw in de fietsenwinkel bevind ik mij op soms dubieus terrein. Ten eerste kan ik mij bijzonder kwaad maken als er aan mij wordt gerefereerd als ‘vrouw van’, daar kan ik mij echt over opwinden en moet me soms inhouden om verdere uitleg te geven over mijn positie.

Ten tweede: als ik achter de toonbank sta en er staat een collega van het mannelijk geslacht naast mij, word ik standaard voorbijgekeken. Het brein van een man is nog steeds niet ingesteld op vrouwen in een fietsenwinkel.  Het gaat zelfs zo ver dat ik een keer een binnenbandje moest pakken voor een klant en terwijl ik wegliep, vroeg diezelfde klant aan mijn collega ‘Weet ze wel wat ze moet pakken?’ Echt gebeurd!

Boost aan verkoop vrouwen

Sinds kort hebben ook wij een aparte ruimte ingedeeld voor dames. Fietsen, accessoires en kleding. Ik was er eerst een beetje op tegen omdat ik dacht dat wij als vrouw inmiddels nu toch wel zo geïntegreerd zijn dat wij geen aparte hoek nodig hebben. Maar, ik moet zeggen dat een aparte area zeker bijdraagt aan de gun factor van de vrouw, en dus de verkoop een goede boost heeft gegeven.

Een vrouw winkelt anders

Een vrouw winkelt sowieso heel anders dan een man. Een fiets aanschaffen is daar echt een mooi voorbeeld van.  Wij vrouwen zijn emotie kopers. Ik ben dus ook een emotie verkoopster. Die twee samen zorgt bijna altijd voor een klik. Het zorgt voor een leuk gesprek over fietsen en de beleving daarvan.

Mannenterrein

Soms loopt er dan toch nog zo’n man achteraan die alleen maar nog erger zijn machogedrag moet tonen door alles onder een Ultegra groep af te kraken. Het blijft natuurlijk een mannenterrein en dat moet hij laten blijken ook! Dus voor mij ook belangrijk dat ik daarop inspeel en zijn gevoelens in tact houd door mij iets onderdanig op te stellen. Alles voor de verkoop hoor… anders zou ik dat nooit doen.

Niet alleen roze

Wel wil ik nog even van deze gelegenheid gebruikmaken om alle fabrikanten aan te spreken: hou op met te denken dat roze de enige kleur is waar dames op vallen. A.u.b. we kunnen nog zo veel meer verkopen als jullie niet alles wat voor vrouwen bedoeld is een roze tint geven. Alsof het een label moet zijn. Minder dan de helft van vrouwen wil geen roze fiets en al helemaal geen roze kleding. Zet ‘m op heren… Dit wereldje is niet alleen van jullie.

 

Reageer op dit artikel