nieuws

Loopfiets bestaat 200 jaar

Fietsen 1324

Loopfiets bestaat 200 jaar
Het allereerste loopfietsje van Puky kwam 200 jaar geleden op de markt. Het jubileummodel ‘Laufrad LR 1’ heeft de toevoeging ‘Karl Drais Ltd. Edition’ gekregen. Foto Puky

Het allereerste loopfietsje kwam 200 jaar geleden op de markt. Puky heeft speciaal daarvoor het jubileummodel gemaakt. Deze ‘Laufrad LR 1’ heeft de toevoeging ‘Karl Drais Ltd. Edition’ gekregen. Karl Drais was de uitvinder van de draisine, oftewel de loopfiets, voorloper van de fiets.

In verband met het 200-jarig bestaan van de loopfiets, heeft Puky een exclusief model gemaakt in een oplage van 200 stuks. Deze is uitdrukkelijk niet voor commerciële doeleinden bedoeld.

Moderne versie loopfiets

De huidige Puky loopfiets voldoet uiteraard aan de laatste inzichten omtrent veiligheid, materiaal, en kleurgebruik. De loopfiets heeft nieuwe kleuren en modellen voor 2017 gekregen.

‘Karl Drais Ltd. Edition’ loopfiets

Het jubileummodel Laufrad LR 1 ‘Karl Drais Ltd. Edition’  komt in een gelimiteerde oplage van 200 stuks. Elke loopfiets heeft zijn eigen unieke nummer. Het frame heeft poedercoating en biedt een diepe instap en treeplank, dik stuurpad en een speciaal loopfietsenzadel. Wielen en tandwielen zijn voorzien van kogellagers. De Puky loopfiets heeft beveiligde handgrepen en pneumatisch geproduceerde spaakwielen met klassieke witte banden. Zadel en stuur zijn in hoogte verstelbaar, en de loopfiets is voorzien van een standaard..

Karl Drais Wikipedia

Karl Friedrich Christian Ludwig Freiherr Drais von Sauerbronn (Karlsruhe, 29 april 1785 – 10 december 1851), kortweg Karl Drais, was de uitvinder van de draisine, of loopfiets, de voorloper van de fiets. Drais werd houtvester in dienst van de groothertog Karel van Baden en knutselde in zijn vrije tijd aan apparaten, waarmee de mens zich efficiënter zou kunnen voortbewegen. Drais werkte onder meer aan een vierwielige wagen, die met mensenvoeten in plaats van paardenkracht op een goede weg sneller ging dan andere voertuigen. De presentatie van deze wagen in Wenen in 1814 liep op een fiasco uit. Later werd het door Drais ontwikkelde systeem toegepast op wagentjes die op rails lopen. Deze laatste voertuigen worden ook draisine genoemd.

Reageer op dit artikel