nieuws

Paralympisch goud voor tandem met Shimano elektronisch schakelsysteem

Fietsen

Paralympisch goud voor tandem met Shimano elektronisch schakelsysteem
Pilote Kim van Dijk en Kathrin Goeken op weg naar Paralympisch goud in de tijdrit op hun unieke tandem, voorzien van een custom Shimano elektronisch schakelsysteem.

Winnaars van de gouden medaille op de tijdrit tijdens de Paralympics in London, Kathrin Goeken en Kim van Dijk, behaalden hun zege op een unieke tandem: hun fiets was als eerste en enige voorzien van een op maat gemaakt elektronisch schakelsysteem van Shimano. De tandem van de dames was geprepareerd door de Veldhovense fietsenmaker Bas van Herk.

De vriend van atlete Kathrin Goeken, Robert van der Sanden, is de medewerker van Bas van Herk en een van de bouwers van de gouden tandem. Robert: “We hebben de tandem voor de tijdrit zo optimaal mogelijk gereed gemaakt. We vonden dat er ook een elektronisch schakelsysteem op moest komen. Veel professionals experimenteren er al mee op hun ‘gewone’ fiets. De voordelen zijn dat je makkelijker en sneller kunt schakelen en dat de voorderailleur automatisch wordt bijgesteld. Dat scheelt zo een aantal seconden op de meet.”

De fietsenmakers uit Veldhoven kregen de nodige hulp van Shimano bij dit project. Bas van Herk: “We hebben goede contacten met Shimano en die hebben ons geholpen met de juiste onderdelen. Er bestaat nog geen standaardsysteem voor tandems, dus dat hebben we hier zelf in elkaar moeten sleutelen. Het is leuk dat je een bijdrage kunt leveren aan zo’n mooi succes. Kathrin en Kim hebben het super gedaan.”

Komt het elektronisch schakelsysteem voor tandems nu ook op de markt? Bas: “We hebben patent aangevraagd, dus als er iemand geïnteresseerd is…”

Reageer op dit artikel