nieuws

Fietsgebruik in Nederland verandert

Fietsen

Fietsgebruik in Nederland verandert
Foto: Evert Elzinga (ANP)

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam is het fietsgebruik in Nederland aan het veranderen. In sommige regio’s en steden neemt men steeds vaker de fiets, terwijl op andere plaatsen de fiets juist terrein verliest. Dat is te lezen op de website van Fietsberaad.

Hoewel voor Nederland als geheel het gebruik van de fiets constant lijkt te zijn, blijkt volgens onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) dat het fietsgebruik in sommige regio’s en steden toeneemt, terwijl op andere plaatsen en bij bepaalde sociale groepen het gebruik van de fiets steeds minder populair wordt.

Invloed beleidsmaatregelen onbekend
Waarom het fietsgebruik regionaal zo kan verschillen, is tot nu toe onbekend. Ook is het de vraag in hoeverre beleidsmaatregelen invloed uit kunnen oefenen op het fietsgebruik van de Nederlander, aldus het artikel op Fietsberaad.

In het kader van het VerDuS-programma Duurzame Bereikbaarheid van de Randstad vormen dit soort vragen de kern van een onderzoek onder leiding van Prof. dr. ir. L. Bertolini van de UvA. Het onderzoek richt zich in eerste instantie vooral op het identificeren en verklaren van factoren die het fietsgebruik beïnvloeden.

Reageer op dit artikel