nieuws

Kinderfietsen remmen té goed

Fietsen

Kinderfietsen remmen té goed

DEN HAAG – In de meest recente uitgave van de Consumentengids heeft De Consumentenbond kritiek geuit op de remmen van kinderfietsen. Die remmen té goed, waardoor kinderen het risico lopen over de kop te slaan, aldus de bond.

DEN HAAG – In de meest recente uitgave van de Consumentengids heeft De Consumentenbond kritiek geuit op de remmen van kinderfietsen. Die remmen té goed, waardoor kinderen het risico lopen over de kop te slaan, aldus de bond.

In totaal heeft De Consumentenbond twaalf kinderfietsen (20 inch) aan een test onderworpen. Zes meisjes en zes jongensfietsen, allemaal van de merken Batavus, Gazelle, Loekie, Volare, Alpina en Limit. ‘De geteste fietsen hebben remmen die eigenlijk thuishoren op ‘grotemensenfietsen’. Omdat volwassenen zwaarder zijn dan kinderen, hebben de fietsen sterkere remmen nodig om tijdig tot stilstand te komen. Diezelfde remmen zijn te sterk voor kinderfietsen’, staat in de Consumentengids.

Behalve de remkracht zijn, volgens de bond, de remhendels te groot. ‘De fabrikanten leveren de meeste fietsen met remhendels voor volwassenen, die soms al te groot zijn voor een volwassen man. Voor kinderen is het dus helemaal moeilijk de rem goed te bedienen.’

In de categorie meisjesfietsen kwamen eindigden dat Batavus Koala en de Gazelle Prinses Isabella op een gedeelde eerste plaats met ieder 54 punten. Bij de jongensfietsen scoorde Batavus als enige 58 punten met de Snake XC. Geen enkele geteste fiets kreeg het oordeel ‘Beste Koop’ omdat daarvoor een Testoordeel van minstens 60 punten nodig is.

Reageer op dit artikel