fotoreportage

FOTOREPORTAGE Dutch Bike

Fietsen 1254

FOTOREPORTAGE Dutch Bike
Onder de naam Dutch Bike is het nieuwste, beste en meest bijzondere op het gebied van het Nederlands fietsontwerp te zien in de binnenstad van Arnhem. Foto's Jeroen van der Wielen

Onder de naam Dutch Bike is het nieuwste, beste en meest bijzondere op het gebied van het Nederlands fietsontwerp te zien in de binnenstad van Arnhem. Van een fiets met een 3D-geprint stalen frame tot een complete fiets van volledig recyclebare kunststof, van een ‘slimme’ fiets tot een geavanceerde ligfiets. Een fotoreportage.

Dutch Bike is een expositie met futuristische concept-bikes, topmodellen van bekende merken, prototypes van designers en speciale ontwerpen van kleine bedrijven en producenten in nichemarkten. De expositie loopt van 9 tot en met 25 juni 2017.

Onderdeel van Velo-city

De expositie, samengesteld door Yksi Connect te Eindhoven, is onderdeel van Velo-city, met 1.500 deelnemers de grootste internationale conferentie ter stimulering van het fietsgebruik in steden. Dit jaarlijkse congres vindt plaats van 13-16 juni in Arnhem en Nijmegen.

Connected bike

Met Nederland als fietsland bij uitstek en met Dutch Design als wereldwijd bekend handelsmerk bewegen de Nederlandse fietsontwerpers zich wereldwijd in de voorhoede. Niet alleen bij de bekende, grote merken maar ook bij nieuwkomers en nichemarktspelers. Zo toont Dutch Bike de VanMoof SmartBike, een voorbode van ‘the connected bike’. Want digitalisering en internet openen nieuwe wegen voor de fiets. Een ingebouwde chip of gps-module helpt om een (al dan niet gestolen) fiets te traceren en kan bovendien informatie geven over zowel de locatie als het gebruik in de tijd. En kan, eventueel in combinatie met smartphone en apps, het fietsen veiliger en aangenamer maken. Bijvoorbeeld door middel van waarschuwingen voor gevaarlijke locaties of communicatie met verkeerslichten, straatverlichting of fietsenstalling.

Tweede leven

Daarnaast spelen ontwerpers in op actuele thema’s als mobiliteit en duurzaamheid. Zie bijvoorbeeld fietsen met een frame van hout of helemaal gemaakt van 100% recyclebare kunststof. Bovendien kunnen oude frames worden opgeknapt tot een vintage of urban fiets, een single speed of een fixed gear (fixie). Daarnaast geven ontwerpers onderdelen van een fiets soms een verassend tweede leven. In deze productieprocessen voor hergebruik vinden veel mensen met afstand tot of minder kansen op de arbeidsmarkt een plek.

Fiets als transportmiddel

Daarnaast geven ontwerpers op allerlei manieren de fiets en de fietser een steuntje in de rug om sneller te gaan, verder te komen, of meer te kunnen vervoeren. Zie de e-bikes en de bakfietsen. Ook veiligheid, comfort en een goede infrastructuur vormen belangrijke thema’s voor continue verbetering. Tal van onderdelen, hulpmiddelen en accessoires vergroten het gebruiksgemak, van regenjack tot kinderzitje en van handige fietsenstalling tot ophangbeugel om de fiets thuis op te slaan.

 

Informatie Dutch Bike

  • Dutch Bike
  • 9 juni – 25 juni
  • Roggestraat 16A Arnhem

Hieronder een fotoreportage van de Dutch Bike Expositie in Arnhem. Klik op het icoontje rechtsonder in de foto’s om ze groter te maken. Foto’s: Jeroen van der Wielen

Foto's

Reageer op dit artikel