artikel

Opslag accu bij fiets in brandwerende accutas Bag∙to∙Safe

Elektrische fietsen 3672

Opslag accu bij fiets in brandwerende accutas Bag∙to∙Safe

De regelgeving rondom de opslag van e-bike batterijen is in de maak met strenge richtlijnen voor het opslaan en vervoeren ervan. René van Wijngaarden heeft de brandwerende accutas Bag∙to∙Safe ontwikkeld waarbij de batterij bij de fiets bewaard én opgeladen kan worden.

Na meerdere branden afgelopen jaar (waaronder bij Stella) nam de roep om wetgeving voor een veilige opslag van batterijen toe. De nieuwe wet PGS37 (Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen) houdt in dat er maatregelen genomen moeten te worden om de gevolgen van het spontaan in brand vliegen van lithium ion batterijen te minimaliseren of uit te sluiten.

Veilige opslag belangrijk

Met de brandwerende tas kan de accu bij de fiets in het pand blijven

René van Wijngaarden zag het probleem en kwam op het idee voor een brandwerende tas waarbij de accu bij de fiets kan blijven. “Voor veel bedrijven is het een hele klus om elke avond alle accu’s uit de fietsen te halen en op te slaan. Met Bag to Safe hoeft dat niet meer.”

Van Wijngaarden is geen onbekende in de branche. In het verleden werkte hij onder andere bij Sparta, EQ-bikes en Vogue. “Vanuit die ervaring weet ik dat veilige opslag van accu’s een belangrijk item is voor fabrikanten, consumenten en retailers. Ik kwam in contact met een Nederlands bedrijf dat samenwerkt met defensie en vliegtuigmaatschappijen. Ze zijn gespecialiseerd in de productie en verwerking van brandwerende stoffen. Samen hebben we de Bag∙to∙Safe accutas ontwikkeld. De tas is onafhankelijk getest door onder andere SGS en is gecertificeerd ”

Bag-to-Safe3

Brand blijft in de tas

In deze accutas verbrandt de batterij bij brand bijna in zijn geheel, terwijl de tas intact blijft. “Uit onderzoek van de brandweer blijkt dat er inmiddels al 2 tot 3 keer per week een batterij spontaan ontbrandt. Met de Bag∙to∙Safe kan de batterij gewoon bij de fiets in het pand blijven en ’s nachts opgeladen worden. Als een accu in brand vliegt, kan de temperatuur pieken bereiken tot wel 1.200 graden Celsius. Met de brandwerende materialen van de Bag∙to∙Safe, blijft het vuur ín de tas en de buitenzijde van de tas wordt niet heter dan 92 graden Celsius. Hierdoor is er dus geen gevolgschade.”

 Interesse van verschillende partijen

Bag to Safe is interessant voor meerdere doelgroepen: “Uiteraard voor consumenten die hun e-bikes in de schuur hebben staan. Maar ook hotels zijn geïnteresseerd. Die willen nu vaak niet dat e-bikes in het pand worden gezet. Voor retailers is de tas ook ideaal. Maar we zijn ook benaderd door andere partijen zoals bezorgrestaurants, reviseerbedrijven, verhuurbedrijven en grossiers. Voor al die partijen is het handig dat ze de accu’s bij de fiets kunnen laten.”
De consumentenprijs voor de tas zal rond € 160,- liggen, voor retailers is dat ongeveer € 100,-.

 

Foto's

Reageer op dit artikel