nieuws

GfK Monitor april: Omzetdaling vakhandel blijft beperkt

algemeen

GfK Monitor april: Omzetdaling vakhandel blijft beperkt
Stadsfietsen werden 19 procent minder verkocht. Foto ANP

Ondanks de opbloeiende economie liepen de totale verkoopcijfers van fietsen in de maand april opnieuw stevig terug vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal verkochte nieuwe fietsen daalde met 16 procent en een omzetverlies van 6 procent. Binnen het branchevreemde kanaal was het verlies opnieuw een stuk groter: 32 procent minder verkochte fietsen, 37 procent minder omzet.

Het weer was gunstig in de maand april: het KNMI betitelde deze als ‘zeer zonnig, droog en aan de koude kant’. Over het algemeen zijn dit goede geluiden voor de fietsenbranche, behalve dan misschien de iets lagere gemiddelde temperatuur.

Consumentenvertrouwen stabiel

Economisch gezien gaat het allemaal ook wat beter, zeker wanneer we kijken naar de positieve ontwikkeling van het consumentenvertrouwen. Er zijn nu ongeveer evenveel positieve als negatieve consumenten. Consumenten geven tevens aan dat het een betere tijd is voor het doen van grote aankopen. Hier mogen we fietsen ook onder scharen. Deze trend zien we bijvoorbeeld al wel geruime tijd terug in de toenemende vraag naar elektrische fietsen.

Vakhandel realiseert daling

Helaas lieten de fietsendealers (vakhandel) een daling zien in april. Hier verlieten 14 procent minder fietsen de winkels vergeleken met april 2014. De omzet beperkte zich tot een daling van 5 procent. Dit heeft alles te maken met de grote vraag naar e-bikes. Het aantal verkochte e-bikes steeg immers met 14 procent in april, en de omzet liet een soortgelijke trend zien (+15 procent). In april was ruim 1 op de 3 verkochte nieuwe fietsen een elektrische variant.

Teruggang raakt alle segmenten

Binnen alle overige segmenten liepen de verkoopcijfers terug. Zo werden er 27 procent minder stadsfietsen verkocht. Ook de omzet liep sterk terug met 31 procent. Hybride/tour fietsen konden ook geen vuist maken; de afzet daalde met 33 procent en de omzet met 35 procent. MTB/ATB en sportshybride/racefietsen verloren 11 procent vergeleken met vorig jaar. Hier liep de omzet slechts beperkt terug met respectievelijk 6 procent en 1 procent. Kinderfietsen lieten tot slot een daling zien van 9 procent in stuks, en 4 procent in omzet.

GfK, Niels van Steijn

Reageer op dit artikel