nieuws

Autorijden vanaf 17 jaar

algemeen

Autorijden vanaf 17 jaar

Jongeren kunnen binnenkort vanaf 17 jaar hun rijbewijs halen. Na het behalen van hun autorijbewijs categorie B mogen deze jongeren tot hun 18e alleen onder begeleiding rijden. De ministerraad heeft op 1 juni 2011 ingestemd met een voorstel van minister Schultz van Haegen (IenM). De ‘Proef Begeleid Rijden’ ook wel bekend als 2toDrive is bedoeld om de verkeersveiligheid te vergroten doordat jongeren het eerste jaar in de auto worden begeleid door een ervaren bestuurder.

DEN HAAG – Jongeren kunnen binnenkort vanaf 17 jaar hun rijbewijs halen. Na het behalen van hun autorijbewijs categorie B mogen deze jongeren tot hun 18e alleen onder begeleiding rijden. De ministerraad heeft op 1 juni 2011 ingestemd met een voorstel van minister Schultz van Haegen (IenM). De ‘Proef Begeleid Rijden’ ook wel bekend als 2toDrive is bedoeld om de verkeersveiligheid te vergroten doordat jongeren het eerste jaar in de auto worden begeleid door een ervaren bestuurder. Dit kan jaarlijks tot 16 doden voorkomen, blijkt uit onderzoek.

Vanaf november 2011 kunnen jongeren vanaf zeventien jaar hun rijbewijs halen. Na het behalen van hun rijbewijs mogen jongeren onder begeleiding autorijden tot ze achttien jaar zijn. Vanaf achttien jaar mag de rijbewijsbezitter zelfstandig aan het verkeer deelnemen. De aankondiging van de start en aanvullende informatie over het experiment begeleid rijden kunt u vinden op de website van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en op www.2todrive.nl.

VVN vindt het positief dat 2toDrive van start gaat. Jongeren kunnen meer ervaring opdoen onder toezicht van een ervaren automobilist, de begeleider. Beginnende automobilisten maken namelijk relatief veel fouten. Daarnaast is aangetoond dat hoe meer kilometers iemand rijdt, hoe minder de kans is dat hij/zij ongevallen veroorzaakt. Door meer te rijden, doet men meer rijervaring op onder wisselende omstandigheden.

Reageer op dit artikel