nieuws

Verkoop stads-, toer- en trekkingfietsen herstelt zich in april

algemeen

Verkoop stads-, toer- en trekkingfietsen herstelt zich in april

Na een langere tijd van teruglopende verkopen van stads-, toer- en trekkingfietsen onder druk van de alles overheersende e-bike trend, neemt de belangstelling voor deze modellen weer toe. Dat is het beeld dat de fietsverkoop in april te zien geeft, volgens de maandrapportage van het GfK.

AMSTELVEEN – Na een langere tijd van teruglopende verkopen van stads-, toer- en trekkingfietsen onder druk van de alles overheersende e-bike trend, neemt de belangstelling voor deze modellen weer toe. Dat is het beeld dat de fietsverkoop in april te zien geeft, volgens de maandrapportage van het GfK.

Volgens het GfK Retailpanelonderzoek is in april in de totale markt het aantal verkochte fietsen stabiel gebleven ten opzichte van vorig jaar. Wat omzet betreft is de markt 6% gegroeid, wat volledig is toe te schrijven aan een vergelijkbare stijging van de gemiddelde verkoopprijs.

De vakhandel heeft het beter dan gemiddeld gedaan en zag de verkoopaantallen stijgen met 2%. In april 2011 behaalde de vakhandel daarmee een marktaandeel in aantallen van 85%. De omzet binnen de vakhandel laat een stijging zien van 7%. Dat betekent dat ook binnen de vakhandel de gemiddelde verkoopprijs is gestegen en wel met 4%.

Opvallend genoeg is deze stijging niet veroorzaakt door e-bikes. Over de hele linie zien we de gemiddelde prijs oplopen, waarbij een stijging van 4% voor stadsfietsen opvallend is, omdat in de rest van de markt (warenhuizen, bouwmarkten, internet) zeker met stadsfietsen een sterke actiedruk bestaat.

Ook hybride-/toerfietsen zien we in de vakhandel weer wat opklimmen na een langere tijd van teruglopende verkopen. In april werden er nog 6% minder dan vorig jaar verkocht, maar door de stijging in gemiddelde prijs steeg de omzet uiteindelijk met 3%. Dus deze maand staat niet alleen meer in het teken van e-bikes!

Kijken we daar in detail toch even naar, dan zien we onverminderd sterke cijfers voor dit segment: 13% meer verkopen en omzet in de vakhandel ten opzichte van vorig jaar april. Zoals eerder opgemerkt, is de gemiddelde prijs van e-bikes niet gestegen en bedraagt momenteel € 2.089,-.

Een andere opvallend gegeven in april is dat de verkopen van vouwfietsen in de vakhandel fors zijn gestegen. Omdat de gemiddelde prijs bijna 24% daalde, is dit terug te voeren op prijsacties. Het uiteindelijke resultaat was wel dat de vakhandel binnen het segment vouwfietsen bijna de helft van de totale verkopen in de markt voor haar rekening nam, terwijl dit gemiddeld niet boven een kwart uitkomt. Vouwfietsen blijven in de totale fietsenmarkt echter een niche-segment met een verkoopaandeel van nauwelijks 2%, dus de schommelingen kunnen relatief groot zijn.

Reageer op dit artikel