nieuws

Doorbraak in transparantie van winkelhuurprijzen

algemeen

Doorbraak in transparantie van winkelhuurprijzen

DEN HAAG – Met de online Huurprijsvergelijker (www.huurprijsvergelijker.nl) komt een eind aan de beperkte beschikbaarheid van vergelijkingscijfers over huurprijzen van winkelgebieden. De Huurprijsvergelijker is een belangrijke stap om te komen tot transparantie en objectiviteit van huurprijzen en passende informatie voor alle relevante retail- en vastgoedpartijen. Ondernemers en andere betrokkenen in de detailhandel kunnen met de Huurprijsvergelijker eenvoudig en kosteloos bepalen of de huurprijs die zij betalen marktconform is. Deze vergelijkingssite is een initiatief van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) en WPM Groep.

DEN HAAG – Met de online Huurprijsvergelijker komt een eind aan de beperkte beschikbaarheid van vergelijkingscijfers over huurprijzen van winkelgebieden. De Huurprijsvergelijker is een belangrijke stap om te komen tot transparantie en objectiviteit van huurprijzen en passende informatie voor alle relevante retail- en vastgoedpartijen. Ondernemers en andere betrokkenen in de detailhandel kunnen met de Huurprijsvergelijker eenvoudig en kosteloos bepalen of de huurprijs die zij betalen marktconform is. Deze vergelijkingssite is een initiatief van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) en WPM Groep.

Met de Huurprijsvergelijker krijgt de gebruiker beschikking over huurprijzen van elk winkelgebied in Nederland. Daarin wordt onderscheid gemaakt naar locatiekwaliteit (A-, B- en C-locaties). Per winkelgebied en locatiekwaliteit is de gemiddelde huurprijs per vierkante meter winkelruimte in beeld gebracht. De huurgegevens hebben geen betrekking op een individueel pand. Het gaat om winkelgebieden of winkelstraten. De gebruiker kan naar eigen wens een selectie maken van winkelgebieden om de huurprijzen met elkaar te vergelijken.

De Huurprijsvergelijker houdt rekening met het type winkelgebied waar de winkelunit is gevestigd (grootte van het centrum, soort winkelgebied) en de branche. De weergegeven huurprijzen zijn indicatief. De huurprijzen zijn samengesteld met behulp van de omvangrijke huurdatabase van WPM Groep. De afgelopen jaren heeft WPM Groep de gegevens van ruim 15.000 huurtransacties verzameld. De Huurprijsvergelijker is bedoeld als eerste referentie; er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Huur belangrijke kostenpost
Huisvesting vormt een belangrijke kostenpost in de bedrijfsvoering van winkeliers, terwijl voor beleggers de huur de basis voor het rendement vormt. Huurprijzen zijn dus voor beide sectoren van groot belang. In de huidige marktsituatie met een relatief groot aanbod aan winkelruimte groeit de vraag naar informatie over huurprijzen sterk.

Transparantie en objectiviteit
Tot op heden ontbrak het echter aan dergelijke toegankelijke, onafhankelijke, objectieve informatie. Beleggers, makelaars en beheerders maken weliswaar af en toe huurprijzen openbaar, maar veel gebruikers ervaren die informatie als gekleurd. Voor het HBD als kenniscentrum en als onafhankelijke informatieleverancier aanleiding om samen met WPM Groep het initiatief te nemen voor de Huurprijsvergelijker. En zo te komen tot transparantie en objectiviteit van huurprijzen, duidelijke definities en passende informatie voor de relevante retail- en vastgoedpartijen.

Reageer op dit artikel