nieuws

Winterweer treft ook december verkoop hard

algemeen

Winterweer treft ook december verkoop hard

AMSTELVEEN – Nadat de vroeg ingevallen winter afgelopen november de verkoop van elektrische fietsen al hard raakte, herhaalde dit beeld zich in december. De dikke pakken sneeuw maakte dat de e-bike verkoop zelfs met ruim 30% in aantallen daalde ten opzichte van dezelfde maand van vorig jaar.

AMSTELVEEN – Nadat de vroeg ingevallen winter afgelopen november de verkoop van elektrische fietsen al hard raakte, herhaalde dit beeld zich in december. De dikke pakken sneeuw maakte dat de e-bike verkoop zelfs met ruim 30% in aantallen daalde ten opzichte van dezelfde maand van vorig jaar.

Volgens de marktcijfers van GfK Retail and Technology Benelux BV over december 2010 sloot het jaar af met een daling van de markt in zowel stuks als omzet. Zowel in de totale markt (inclusief branchevreemd dus) en in de vakhandel deed zich precies dezelfde trend voor: -8% minder verkochte aantallen in december 2010 ten opzichte van december 2009 en maar liefst 12% minder omzet.

De gemiddelde prijs daalde met 4% ten opzichte van vorig jaar, waardoor deze lagere prijs, in combinatie met de terugloop in aantallen, zorgde voor een daling van de omzet die toch onverwacht flink uitviel. Alleen februari 2010 gaf een nog wat sterkere daling te zien.

De 12% lagere omzet werd veroorzaakt door een scherpe daling in de aantallen e-bikes die in december werden verkocht. De score voor december voor elektrische fietsen lag ruim 30% lager ( in aantallen) dan vorig jaar.

Met het afsluiten van de immer stille maand december kan ook een beeld worden gegeven van het gehele jaar 2010 ten opzichte van 2009. Dat levert het volgende op volgens de marktcijfers van GfK Retail and Technology Benelux BV: de totale markt (dus inclusief branchevreemde afzetkanalen) daalde 8% in aantallen en 3% in omzet. Dat de omzetdaling minder sterk uitpakte is dankzij de omzetstijging in e-bikes die over het hele jaar uitkwam op ruim 9%.

Reageer op dit artikel