nieuws

Spinder failliet, maar doorstart voor fietsendragers wellicht mogelijk

algemeen

Spinder failliet, maar  doorstart voor fietsendragers wellicht mogelijk

HARKEMA – Spinder Products in Harkema heeft vorige week van de rechtbank in Leeuwarden uitstel van betaling gekregen. Bij het bedrijf werken ongeveer zeventig mensen. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren al verschillende reorganisaties doorgevoerd als gevolg van de dalende verkopen.

HARKEMA – Spinder Products in Harkema heeft vorige week van de rechtbank in Leeuwarden uitstel van betaling gekregen. Bij het bedrijf werken ongeveer zeventig mensen. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren al verschillende reorganisaties doorgevoerd als gevolg van de dalende verkopen.

Het bedrijf in Harkema produceerde de afgelopen jaren vooral fietsendragers en meubels. In de topjaren van het bedrijf (tussen 1992 en 1998) werkten er ongeveer 180 mensen. De kansen op een doorstart zijn naar verwachting niet zo groot. Toch ziet bestuurder P. Fortuin van het CNV nog mogelijkheden voor de productie van fietsendragers. ,,Daarvoor zijn er zeker kandidaten te vinden. Maar of dat betekent dat de productie in Harkema blijft, valt nog te bezien.”

De gemeente Achtkarspelen werkt intensief samen met uitkeringsinstantie UWV en de vakbonden om het personeel ander werk te bieden, mochten de banen definitief vervallen. ,,Een prima initiatief”, vertelt de vakbondsman. ,,We zijn hier heel blij mee. Je ziet bijna nooit dat een gemeente zich bij dergelijke gebeurtenissen zo actief opstelt.”

Spinder Products heeft de afgelopen jaren diverse reorganisaties doorgevoerd waarbij in 2005 onder andere de vestigingen in Drachten en Surhuisterveen dichtgingen. Bij deze laatste reorganisatie verloren 33 mensen hun baan, aldus het Friesch Dagblad.

Volgens de Leeuwarder Courant zouden, ook zonder het faillissement van Spinder Products, de banen van vele van de zestig werknemers van het bedrijf op de tocht hebben gestaan. Onderzoek van bewindvoerder Pieter Tuinman heeft geleerd dat het bedrijf een grote reorganisatie in voorbereiding had.

Het ontbrak daarvoor aan geld. Nadat de bank de geldkraan deze week had dichtgedraaid restte nog een uitweg: een faillissement. Bewindvoerder Pieter Tuinman heeft de rechtbank verzocht de surseance om te zetten in een faillissement. Hij overlegt met Spinders huisbankier, ABN Amro, over de mogelijkheden de lopende orders uit te voeren.

Daarnaast streeft hij een doorstart van het bedrijf na, via de huidige aandeelhouders of via overnamegegadigden. ,,De orderportefeuille is goed gevuld.” Spinder Products draait volgens Tuinman op een kleine opleving na eigenlijk sinds 2004 met verlies. Op dit moment heeft het bedrijf buiten de bank, sociale fondsen en belastingen om een schuld uitstaan van €1,8 miljoen.

Reageer op dit artikel