nieuws

Larcom Life Cycles International failliet

algemeen

Larcom Life Cycles International failliet

ENSCHEDE/OMMEN – Larcom Life Cycles International (LLCI), de fietsenafdeling van Larcom in Ommen, is failliet. Dat komt deze sociale werkvoorziening niet slecht uit, suggereert John Landewé van Lanco, die een claim van € 2,4 miljoen op het bedrijf heeft gelegd. Dit bericht dagblad Twentsche Courant Tubantia.

ENSCHEDE/OMMEN – De fietsenafdeling van Larcom in Ommen is failliet. Dat komt deze sociale werkvoorziening niet slecht uit, suggereert John Landewé van Lanco, die een claim van € 2,4 miljoen op het bedrijf heeft gelegd. Dit bericht dagblad Twentsche Courant Tubantia.

John Landewé, die samen met zijn broer Wim het bedrijfje Lanco heeft, zag hierin aanleiding om de leiding van Larcom een schikking aan te bieden. Na het spaak lopen van de samenwerking dreigt voor de fietsenafdeling van Larcom een claim van € 2,4 miljoen van Lanco. De sociale werkvoorziening bood eerder volgens Landewé een bedrag van € 50.000,- om daar onderuit te komen. “Dat vonden we wel heel erg weinig. Maar we hoeven niet het onderste uit de kan. Daarom waren we bereid om voor € 150.000,- de zaak te schikken en onze claim in te trekken.”

Een bedrag van anderhalve ton was in de ogen van de Landewé’s redelijk. Maar de broers hebben de indruk dat de bedrijfsleiding van Larcom bij nader inzien helemaal niet meer uit was op een schikking. “Ik heb nog gebeld, maar de heer De Goeij (directeur van Larcom, red.) vond het blijkbaar niet de moeite waard contact op te nemen. Ze gingen kennelijk liever failliet. Ik denk dat ze gebruik hebben gemaakt van deze situatie. Ze hebben jarenlang bij Larcom met veel verlies gedraaid. Het ging nu, zoals de heer De Goeij heeft verklaard, juist weer beter. Dan kan ik het niet verklaren dat ze zo’n zaak op 150.000 euro failliet laten gaan.”

Wat John Landewé vooral steekt is dat het gaat om een aan de overheid gelieerde organisatie. “Het is niet zo maar een obscuur achteraf-bvtje. Van een overheidsorganisatie mag je toch verwachten dat het zijn zaakjes keurig afhandelt? Dit past niet bij het beeld van een betrouwbare overheid. Wethouders van deelnemende gemeenten mogen zich wel eens achter de oren krabben van wat er is gebeurd en zich afvragen of dat allemaal door de beugel kan.”

Landewé wil zich nu met zijn advocaat beraden over volgende stappen. “Het is niet zo dat wij van de honger omkomen. We hebben ook wel iets anders te doen dan procedures te voeren, maar we kunnen hier niet zo maar genoegen mee nemen. We wachten de uitkomst van het onderzoeksrapport van de curator af. Op basis daarvan zullen we bekijken in hoeverre we Larcom aansprakelijk gaan stellen. Het is echter de vraag of dat kans van slagen heeft, want LLCI was een aparte BV. We dreigen nu achter het net te vissen.”

Doorstart LLCI onder paraplu Larcom

De failliete fietsafdeling LLCI van Larcom maakt onder de paraplu van dezelfde sociale werkvoorziening een doorstart. Curator Marcel Teunis van Stein Advocaten uit Zwolle heeft een akkoord bereikt over verkoop van de activa aan Union Trade Company bv. Dit bedrijf is net als het failliete LLCI een werkmaatschappij van Larcom. Directeur Otto de Goeij van Larcom vervult, volgens het handelsregister van de Kamer van Koophandel, dezelfde functie bij Union Trade Company. De meesten van de 55 medewerkers van LLCI gaan mee naar de nieuwe werkmaatschappij.

Waaruit het akkoord over de doorstart precies bestaat, kan kantoorgenoot mr. Martijn Limberger van de vakantievierende Teunis niet zeggen. De curator zal volgende week verder gaan met de afhandeling van het faillissement, aldus Limberger. “Dan zal hij ook bekijken wat er met de claim van Lanco moet gebeuren. Of Larcom bewust heeft aangestuurd op het faillissement van de fietsafdeling LLCI? Dat kan ik niet bevestigen.”

Directeur De Goeij van Larcom noemt de suggestie van John Landewé onzin. “Ze zijn in hun eigen mes gelopen. Zij hebben beslag laten leggen en ons in de positie gebracht dat we niets anders konden dan surseance van betaling aan te vragen. Het was de bewindvoerder die vervolgens het faillissement heeft aangevraagd.”

De Goeij bestrijdt dat hij onlangs een voorstel tot schikking van Lanco naast zich heeft neergelegd. “Het klopt dat Landewé een week of twee geleden nog contact heeft gezocht, maar toen was de zaak al in handen van de bewindvoerder. Ik blijf het overigens een belachelijke claim vinden van Lanco. Niet voor niets hebben wij op onze beurt een bezwaarprocedure lopen tegen het bedrag van drie ton dat we eerder hebben moeten betalen. Misschien is het wel zo dat de curator besluit deze procedure door te zetten en Lanco uiteindelijk moet betalen.”

Bron: Twentsche Courant Tubantia

Reageer op dit artikel