artikel

GfK: dipje na goede start

algemeen

GfK: dipje na goede start
Binnen het sportieve segment waren de mtb's goed voor 5% groei in volume en omzet.

De GfK Monitor Fietsenverkoop liet zien dat de goede start in januari zich helaas niet heeft doorgezet in de maand februari. Dit resultaat is tegenvallend, zeker gezien de vrij zachte weersomstandigheden vergeleken met het langjarige gemiddelde. Pleister op de wond is de redelijke onbelangrijkheid van de maand februari qua verkoop. Slechts een kleine 6 procent van het totaal aantal jaarlijks verkochte fietsen worden in de februari maand gerealiseerd.

In februari werden er in totaal 2 procent minder nieuwe fietsen verkocht in vergelijk met dezelfde periode vorig jaar. De omzet groeide wel licht met 1 procent, doordat de gemiddelde prijzen met gemiddeld 3 procent stegen. Ook bij de vakhandel liep de verkoop met 2 procent terug in aantallen. De omzet bleef stabiel, en ook de prijzen stegen hier met 3 procent.

Afwijkend beeld branchevreemd

Net als in januari lieten de branchevreemde kanalen een afwijkend beeld zien. Zo daalden de verkopen in stuks bij de bouwmarkten met maar liefst 23 procent, terwijl het aantal verkocht fietsen bij de warenhuizen wel groeide (+27 procent). Vooral een sterk stijgende verkoop van e-bikes viel daarbij op. Branchevreemd in totaal was in februari goed voor 15 procent van het aantal verkochte fietsen. Overigens is dit percentage gelijk aan vorig jaar.

E-bikeverkoop blijft stabiel

Binnen de vakhandel liep de afzet zoals gezegd terug met 2 procent. De meeste segmenten lieten daarbij een daling zien. Stadsfietsen, in februari goed voor 55 procent van het aantal verkochte fietsen zagen de afzet met 7 procent teruglopen. Hybride/toerfietsen leverden net als vorige maand het meeste in (-12 procent). Lichtpuntje is en blijven de verkoopcijfers van e-bikes. Dit segment groeide met 10 procent naar een volumeaandeel van bijna 18 procent. Binnen het sportieve segment waren het de MTB/ATB’s die wederom goed werden verkocht (+43 procent). Sportshybride/racefietsen leverden 6 procent in.
Niels van Steijn, GfK Retail and Technology Benelux B.V.

Reageer op dit artikel