nieuws

‘Grote mond en leidinggeven verschillende dingen’

Retailing 1308

Ondanks zijn 38-jarige leeftijd zit Ronnie van Hassel toch al 21 jaar in het fietsvak. Hij heeft dus al van jongs af aan de passie voor het ambacht te pakken. Nu wil hij stappen maken in de richting van leidinggeven.

‘Grote mond en leidinggeven verschillende dingen’
De vraag stond centraal ‘wat wil je precies? Een eigen zaak of een leidinggevende functie bij Hans Struijk?’ Foto OOMT

Toen hij in Goirle van school af kwam, is hij gaan werken en heeft door de jaren heen bij diverse fietsenzaken veel ervaring opgedaan en alle aspecten leren kennen. Zowel op technisch vlak in de werkplaats, als sales in de winkel en bedrijfsmatig op kantoor.

Relatie met klant

“Zo’n 14 jaar geleden werkte ik al in een fietsenzaak in Bavel, waar ik de winkel gedaan heb. Mensen adviseren en begeleiden in hun aankoop vond ik geweldig. Want uiteindelijk draait het allemaal om de relatie met de klant. Toentertijd was er sprake van dat ik de zaak eventueel op termijn zou gaan overnemen. Zover is het uiteindelijk nooit gekomen, maar de ambitie om een eigen zaak te hebben of ergens een leidinggevende functie te hebben had ik toen al,” herinnert Van Hassel zich.

Doorgroeien

“Ik ben op een gegeven moment wat bewuster rond gaan kijken en kon bij Hans Struijk Fietsen beginnen. Dat was kort voordat de winkels aan de huidige Belgische eigenaar verkocht werden. De intentie was er om mij door te laten groeien binnen het bedrijf, maar kort na de overname ging de hele interne structuur op de schop. In die periode kwam de loopbaancoach van OOMT om de hoek.”

Niet meer impulsief

Van Hassel had een e-mail van OOMT ontvangen, waarin gevraagd werd of je in je werk iets wilde veranderen en daarin begeleiding nodig had. “Ik wist niet zeker of leiding geven wel helemaal mijn ding was. Een grote mond hebben, zoals ik, en leiding geven zijn twee verschillende dingen natuurlijk. Daarom wilde ik graag kijken of ik wel de juiste persoon ben als leidinggevende.”

Bepalen welke kant je op wilt

Samen met loopbaancoach Eveline van Densen is Van Hassel gaan inventariseren of hij wil degelijk de kant van bedrijfsleiding op wilde, of misschien liever een eigen zaak ambieerde. “Op zich zou ik dat wel willen, maar een eigen zaak starten is momenteel een soort Russisch roulette. De marges staan veel te veel onder druk. Het is niet reëel om daar over te dromen. We hebben daar veel over gepraat, maar leiding geven spreekt me ook erg aan. Ik heb wel een ondernemersgeest, maar we wilden uitvinden waar de liefde voor het vak werkelijk zit. Dankzij Eveline ben ik er achter gekomen welke richting ik daadwerkelijk op wilde en dat was uiteindelijk toch doorstromen naar het niveau van bedrijfsleider.

Ambitie peilen

Mijn eigen ondernemerschap is niet helemaal aan de kant geschoven, maar die ambitie staat op een lager pitje. Ook omdat ik nu een andere belangrijke stap gemaakt heb. Ik kon overigens al eerder bedrijfsleider worden in een ander filiaal van Hans Struijk, maar dat heb ik toch nog niet gedaan. Ik ben deze keer niet impulsief geweest. Dat krijg je als je ouder wordt en kinderen hebt. Ik heb eerst de cursus Leiding Geven gedaan en ben een traject in gegaan om alles te doen, wat ik moet kunnen doen. Ik loop nu naast de huidige bedrijfsleider mee,” aldus Van Hassel.

Loopbaancoaching traject

Binnen een tijdsbestek van ongeveer een half jaar heeft Van Hassel diverse gesprekken gevoerd met Eveline. Dat begon met een oriënterend gesprek, waarin hij duidelijk moest maken wie hij was, wat hij deed en wat Van Hassel ambieert. In het tweede gesprek stond de vraag centraal ‘wat wil je precies? Een eigen zaak of een leidinggevende functie bij Hans Struijk?’.

Loopbaancoach begeleidt naar leidinggevende

“De keuze viel uiteindelijk op het laatste en toen ben ik die cursus gaan doen, die we later ook nog geëvalueerd hebben. Ik ben tevreden over het hele traject, ook al ben ik nog niet helemaal waar ik wil zijn. Maar dat komt ook door de eigenaarswissel van Hans Struijk Fietsen en de interne structuurwijzigingen. Daardoor zijn we recentelijk pas de weg ingeslagen, die we toen al besproken hebben. Op het loopbaancoachtraject zelf heb ik helemaal niets aan te merken,” concludeert Van Hassel. Als iemand overweegt dit te gaan doen en mij om advies vraagt, zal ik zeker positief adviseren.”

Reageer op dit artikel