nieuws

Niet meer bellen op de fiets met slim slot KPN

Onderdelen & Accessoires 208

Telecomprovider KPN ontwikkelt in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland (VVN) een slim fietsslot dat tijdelijk internet en bellen kan blokkeren zodra de tweewieler van het slot gehaald wordt. Ook Gazelle is bezig met een test om bellen onder fietsende jongeren onmogelijk te maken.

Niet meer bellen op de fiets met slim slot KPN
De app stuurt zodra het slot ontgrendeld wordt een signaal naar het netwerk van KPN, waarna het data- en telefoonverkeer tijdelijk wordt stopgezet, met uitzondering van het alarmnummer 112. Foto KPN

Safe Lock van KPN (een AXA-slot) wordt deze zomer in een besloten pilot geoptimaliseerd en zal eind van het jaar verkrijgbaar zijn in de winkels van KPN. Het slot gaat rond de 100 euro kosten.

Gazelle SafeDrivePod

Gazelle werkt ook samen met Veilig Verkeer Nederland voor meer veiligheid onder fietsende jongeren. Het bedrijf heeft met leerlingen een middelbare school een test gedaan met een fiets met SafeDrivePod. Hierbij blokkeert de fiets de smartphone onderweg en maakt bellen en WhatsAppen onmogelijk. De pod zit daarbij ingebouwd in de fiets. Bij een gang tussen 8 en 10 kilometer per uur schakelt de smartphone uit.

Een op de vijf ongelukken door smartphone

Het probleem is groot en neemt jaarlijks toe: één op de vijf fietsongelukken bij kinderen wordt veroorzaakt door het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen. In 2015 raakten 441 kinderen gewond en kwamen er 12 om het leven. Uit wetenschappelijk onderzoek van Alpha.One in opdracht van KPN blijkt bovendien dat niet alleen het gebruik van de smartphone op de fiets voor afleiding zorgt, maar dat het ontvangen van trillingen en geluidsmeldingen van apps als Snapchat, WhatsApp en Instagram al zorgt voor een verminderde aandacht voor het verkeer.

Fietsslot in verbinding met app

Het onderzoek is gedaan bij jongeren tussen de twaalf en achttien jaar. Door middel van een EEG, het plaatsen van een aantal elektroden op het hoofd, is de reactie op notificaties van de mobiele telefoon gemeten. Safe Lock KPN ontwikkelt samen met VVN de Safe Lock: een fietsslot dat in verbinding staat met een app, die het netwerk van de gebruiker blokkeert zodra de fiets van het slot wordt gehaald. Het slot wordt niet meer met een sleutel geopend en gesloten, maar via de app. Deze app stuurt zodra het slot ontgrendeld wordt een signaal naar het netwerk van KPN, waarna het data- en telefoonverkeer tijdelijk wordt stopgezet, met uitzondering van het alarmnummer 112. Zodra de fiets met de app op slot is gezet kan de gebruiker weer volledig gebruik maken van de smartphone. De app komt als eerste uit voor Android-telefoons.

Foto's

Reageer op dit artikel