nieuws

Velo-city: Nederland uniek fietsland

Home 671

Bij de opening van Velo-city, ’s werelds grootste congres over fietsen, werd door diverse sprekers de uniekheid van Nederland op fietsgebied benadrukt. Wat wij hier gewoon vinden, voor van alles even op de fiets stappen, is in het buitenland veel minder normaal. De Nederlandse fiets en het fietsen blijkt een prima exportproduct.

Velo-city: Nederland uniek fietsland
Na de opening van Velo-city verplaatste de koning zich op een oer-Hollandse Batavus Personal Bike om uiteindelijk bij de nieuwe fietsbrug over de Waal te eindigen. Foto Accell

Het is belangrijk dat Nederland zijn positie als gidsland behoudt. Recente initiatieven laten zien dat daar flink op wordt ingezet. Zoals het NL-traject voor de speed pedelec helm dat Europese navolging krijgt. Of de actuele discussies hier te lande over de plek van deze potential voor woon-werkverkeer op de weg of fietspad.

Velo-city Arnhem-Nijmegen

Het hosten van ’s werelds grootste congres over fietsen in stedelijke gebieden draagt natuurlijk ook bij aan de internationale naam en faam van Nederland als fietsland. Met zo’n 1.500 deelnemers en 260 spreker uit meer dan 40 landen is deze editie van Velo-city twee keer zo groot als vorig jaar.

Opening door koning

’s Ochtends opende koning Willem-Alexander met een symbolische handeling Velo-city 2017. Na de opening verplaatste de koning zich op een oer-Hollandse Batavus Personal Bike over het congres om uiteindelijk bij de nieuwe fietsbrug over de Waal te eindigen. Het congres wordt ondersteund door de regio Arnhem-Nijmegen. Hier liggen fietssnelwegen, het Rijn-Waalpad en de snelfietsroute tussen Nijmegen en Arnhem. Nederland telt inmiddels zo’n 400 kilometer aan snelfietspaden. En dat wordt in hoog tempo uitgebreid.

Revival fiets in politiek

Dat stelde demissionair minister Melanie Schultz van Haegen in haar presentatie over Nederland fietsland. “In de jaren ’70 van de vorige eeuw was de fiets een topprioriteit, maar is daarna deze positie verloren. Nu is de fiets bezig aan een revival in de politiek. Met een nieuwe focus op fietsgebruik. Om de steden bereikbaar te houden. En vanwege het milieu.”

Volgend jaar in Rio

Het thema van het congres dit jaar is ‘The freedom of cycling’, waarbij de link wordt gelegd tussen fietsen en onderwerpen als gezondheid en sociale cohesie. In 2016 vond de conferentie plaats in de Taiwanese hoofdstad Taipei en in 2018 is Rio de Janeiro aan de beurt.

Klik op het icoontje rechts onderin de foto’s om ze te vergroten.

Foto's

Reageer op dit artikel