nieuws

‘Uphillen is het nieuwe downhillen’

Home 920

Peter Koperdraad viert dit jaar het 20-jarig jubileum van Merida Benelux. In een interview met Tweewieler vertelt hij over de ontwikkelingen in die 20 jaar waarin hij het product enorm zag veranderen en de markt in elektrische fietsen zag groeien. De verkoop in elektrische mountainbikes nam in 2016 flink toe en dit jaar ligt de verkoop al op 100 stuks per maand. ‘Uphillen’ is volgens hem steeds populairder onder e-mountainbikers.

‘Uphillen is het nieuwe downhillen’
In de afgelopen 20 jaar zag Peter Koperdraad het product veranderen: “De fiets is veel technischer geworden, voor ieder type fietser is een model verkrijgbaar." Foto Koos Groenewold

In 2015 verkocht Merida Benelux nog maar 250 elektrische mountainbikes, in 2016 waren dat er bijna 500 en dit jaar zal het aantal ruim boven de 1.000 exemplaren uitkomen. Full suspension is bij gewone mountainbikes minder populair vanwege het gewicht en gebrek aan bergen. Bij elektrische mountainbikes is dat geen issue: “Met elektrische ondersteuning maakt het gewicht niet meer uit. We zien een nieuwe trend: uphillen. Uphillen is het nieuwe downhillen. Met downhillen ga je met de fiets met een skilift omhoog om daarna met allerlei protectie op het lichaam naar beneden te rijden. Bij uphillen is dat net andersom: je rijdt met een elektrische full suspension mountainbike omhoog, daar ga je even lunchen of wat rondfietsen en daarna ga je met de fiets met de lift naar beneden.”

Nieuwe e-bike fabriek

Voor Merida is de markt in elektrische fietsen een groeimarkt. Zomer 2016 is Merida in Taiwan gestart met de productie in een nieuwe e-bike fabriek. In deze nieuwe fabriek worden 10.000 e-bikes per maand geproduceerd. De tweede verdieping is eind 2017 klaar en dan wordt de productiecapaciteit opgeschroefd naar 25.000 stuks per maand. De productie van e-bikes is volledig afgestemd op de levenscyclus van Shimano. “De ontwikkeling van de frames loopt mee met de nieuwste Shimano onderdelen. Volgend jaar zetten we volop in op modellen met de Shimano Steps E8000 motor.”

20 jaar Merida Benelux

In de afgelopen 20 jaar zag Peter Koperdraad het product veranderen: “De fiets is veel technischer geworden, voor ieder type fietser is een model verkrijgbaar. De framematerialen zijn veranderd, wielmaten zijn aangepast, van puur hardtail is er nu volop keus in vering. Elektrisch fietsen is enorm opgekomen, er is elektronisch schakelen en er zijn schijfremmen. Het vergt nogal wat van verkopend personeel om op de hoogte te blijven van al deze technische ontwikkelingen.”

Actie voor dealers

Het 20-jarig jubileum wordt gevierd met speciale acties. De eerste actie  ‘Pedal 2 the medal’ voor dealers is begin mei van start gegaan. Voor deze actie, exclusief voor Merida dealers, zijn de afgelopen week een groot aantal bronzen, zilveren en gouden medailles in diverse fietsdozen gestopt van 20 verschillende modellen. Dealers die een medaille vinden kunnen mooie prijzen winnen.

Lees het complete met Peter Koperdraad in Tweewieler magazine maart 2017 of in het Tweewieler Digitale magazine.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels