nieuws

Waardestijging Accell van 500 naar 800 miljoen

Home 1565

Een financiële analyse van de voorgenomen overname van Accell Group door Pon Holdings laat zien dat dit sinds eind 2016 een waardestijging zou betekenen van zo’n 300 miljoen euro voor Accell Group. Dat zou het resultaat zijn van de investering die de familie Pon wil doen om een winnende speler op de wereldmarkt voor (elektrische) fietsen te worden.

Waardestijging Accell van 500 naar 800 miljoen
De financiële analisten zijn over het algemeen positief over het bod dat is gedaan door Pon Holdings en beschouwen dit als realistisch. Foto redactie Bike Europe

Accell Group NV is een beursgenoteerde onderneming op de Amsterdamse AEX. De geschatte waarde van familiebedrijf Pon Holdings (deze onderneming is zeer terughoudend met de publicatie van cijfers), is dat de jaaromzet ongeveer 8 miljard euro is. Wereldwijd werken en 13.000 werknemers verdeeld over 450 branches in 32 landen.

Bod van 850 miljoen euro

Het voorstel dat Pon heeft gedaan is een openbaar bod in contanten op alle uitgegeven en uitstaande aandelen Accell Group tegen een indicatieve biedprijs van € 32,72 per aandeel in contanten, inclusief het voorgestelde dividend over 2016 van € 0,72. Accell Group heeft bijna 26 miljoen aandelen uitstaan, wat met dit bod resulteert in een waarde van 850 miljoen euro. Eind 2016 was de waarde van Accell Group 566 miljoen euro, meldt Bike Europe.

Financiële analyse

Financiële analisten hebben een eerste commentaar gegeven op het bod van € 32,72 per aandeel inclusief dividend van € 0,72. Gezien het feit dat het een eerste bod betreft en de onderhandelingen net zijn gestart, zou het kunnen dat het uiteindelijke bod per aandeel nog hoger komt te liggen. Daartegen spreekt dat Pon bij dit eerste bod heeft aangegeven hier al een forse bonus voor de aandeelhouders van Accell bij te hebben ingecalculeerd, namelijk een extra premie van 31%.

Positieve reacties op overnamebod

De financiële analisten zijn over het algemeen positief over het bod dat is gedaan door Pon Holdings en beschouwen dit als een realistisch bod. Een van hen zegt de timing ervan wel opmerkelijk te vinden. “Accell CEO René Takens heeft begin februari 2017 aangekondigd de onderneming te verlaten, en 2 maanden later komt dit nieuws naar buiten. Het lijkt er bijna op dat Takens de overname heeft geblokkeerd en Pon nu zijn kans ruikt.” Takens zei hierover: “Nu de contouren van onze aangescherpte strategie steeds meer duidelijk worden, komt voor mij een natuurlijk moment om de leiding van dit prachtige bedrijf over te dragen. Het is goed als de implementatie van deze strategie kan worden uitgevoerd onder nieuw leiderschap.

Pon-Accell oppermachtige multinational

Als de overname van Accell Group door Pon Holdings doorgaat, ontstaat hiermee een oppermachtige multinational in de (elektrische) fietsenindustrie. Een onderneming die jaarlijks rond de 2,3 miljoen fietsen produceert. En die daarmee uitkomt op een jaaromzet van 1,8 miljard euro.

Mededinging

De bedenkingen die er zijn vanuit de mededinging kunnen volgens deskundigen makkelijk worden omzeild door een merk te verkopen. De mededinging wordt op Europees niveau bekeken. In Nederland hebben de Pon-Accell merken gezamenlijk een geschat marktaandeel van tussen de 40 en 50%. Als mogelijke kandidaat om de nieuwe mega-multinational te leiden, valt de naam van Armin Landgraaf, CEO Pon.Bike, met wie een interview heeft gestaan in Tweewieler april 2016.

Pon wil Accell Group overnemen

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels