nieuws

Gazelle en Giant bij Mediamarkt

Home

In de Mediamarkt in Groningen staan naast het relatief onbekende merk Keola ook A-merken als Giant en Gazelle. Naar verluidt worden deze aan Mediamarkt geleverd door een dealer.

Gazelle en Giant bij Mediamarkt
In Media Markt-winkels staan naast het relatief onbekende merk Keola ook A-merken als Giant en Gazelle.

Mediamarkt heeft al eerder aangekondigd in het voorjaar 2016 te starten met de verkoop van e-bikes. Het heeft daarvoor alle fietsfabrikanten en -leveranciers benaderd die op de Nederlandse markt actief zijn. De hoogste baas van Accell, René Takens, zei hierover in een eerder bericht: ‘Wij krijgen van heel veel winkelketens en webshops als Wehkamp en Gamma aanvragen voor leveringen van onze merken. Ik wil niet met ze spreken. Ik heb ook niet met de mensen van Mediamarkt gesproken.’

Dealercontract met onmiddellijke ingang opgezegd

Ook Giant is benaderd door Mediamarkt, zegt Sales Manager Jordy Veldhuizen. “Wij hebben aangeven dat verkoop via de Media Markt niet binnen onze distributiestrategie past. Daarna hoorden we dat Media Markt dealers direct ging benaderen om merkfietsen door te leveren. Daarop hebben wij al onze dealers een brief gestuurd om hen hierover te informeren en duidelijk te maken dat als zij aan een niet-erkende partij doorleveren, zij het dealerschap per direct kwijt zijn.” En dat is ook wat is gebeurd met de dealer die wel heeft doorgeleverd, aldus Veldhuizen. “Het Giant-dealerschap is deze dealer per direct kwijt, op basis van de clausule die in het contract staat dat je Giant-fietsen uitsluitend mag doorleveren aan erkende Giant-dealers.

Ook Gazelle onderneemt stappen

Gazelle’s Commercieel Manager Ferdi Ertekin bevestigt eveneens dat een dealer Gazelle-fietsen heeft doorgeleverd aan Mediamarkt, en meldt dat Gazelle stappen gaat ondernemen tegen deze dealer. “Deze gang van zaken is het resultaat van het feit dat Mediamarkt bij ons geen voet tussen de deur kreeg. Het is een actie die volledig haaks staat op onze strategie, visie en de inhoud van onze dealerovereenkomst. Daarnaast is iedere Gazelle specialist nogmaals per brief geïnformeerd en geattendeerd op het feit dat Gazelle-fietsen uitsluitend geleverd mogen worden aan consumenten of aan erkende Gazelle-dealers. Gazelle dealers die alsnog doorleveren, pakken we gelijk hard aan om onze overige dealers te beschermen,” zegt Ertekin.

Succesvolle acties tegen leveringen aan Wehkamp

In 2010 is met succes actie ondernomen door Batavus tegen een vergelijkbare actie van een dealer die fietsen van deze merken heeft doorgeleverd aan Wehkamp. Ook Gazelle en Sparta hebben destijds dezelfde stap ondernomen, met succes.

Reageer op dit artikel