nieuws

Nieuwe generatie Shimano STEPS e-bike componenten voor city en trekking

Elektrische fietsen 3022

Voor 2019 komt Shimano met vernieuwde STEPS componenten voor de E6100-serie. Met een verbeterde ergonomie en efficiëntie van de aandrijfunit en uitgebreide connectiviteit met de fietscomputer. De nieuwe componenten komen in de herfst van 2018 op de markt.

Nieuwe generatie Shimano STEPS e-bike componenten voor city en trekking
Shimano STEPS E6100 Trekking. Foto Shimano

De nieuwe 418Wh of de huidige 504Wh accu, brengen de nieuw ontworpen Shimano STEPS E6100-middenmotor (DU-E6100) tot een piekvermogen van 500W (nominaal vermogen: 250 W). De motor is lichter en compacter geworden. Met 2,8 kg weegt de motor 210 gram lichter ten opzichte van de vorige E-6000-versie.

20 procent verder met e-bike

Het ontwerp van de aandrijfunit is geïnspireerd op de compacte en lichtgewicht Shimano STEPS E8000 MTB middenmotor met dezelfde ophanging en dezelfde Q-factor voor een verhoogde stijfheid en betere krachtoverbrenging. Een vergelijkbare interne structuur vermindert de weerstand, wat, in combinatie met nieuwe kenmerken van de ondersteuningsstanden, de E6100 een 20 procent hogere motorrendement oplevert. Deze efficiëntie betekent dat er met de nieuwe E6100-accu 20 procent verder gereden kan worden.

Twee aandrijfunits city en trekking

Er komen twee aandrijfunits, één in trekking- en de andere in city-stijl met een volledig gesloten kettingkast. Voor beide types zijn verschillende crankarmen beschikbaar, waaronder een 170 mm cranklengte voor extra bodemvrijheid. Er is keuze uit 38T of 44T kettingbladen, die ook compatibel zijn met de Gates riemaandrijvingen. Andere aandrijflijnopties zijn bijvoorbeeld met een interne versnellingsnaaf of een externe derailleur met cassette, allebei met de keuze voor Di2 elektronisch- of mechanisch schakelen.

Shimano STEPS display opties

Er zijn vier verschillende displaymogelijkheden. Er kan gekozen worden voor het standaard Shimano-STEPS-display, of een third-party-fietscomputer, een smartphone met de nieuwe E-TUBE RIDE-app in combinatie met de nieuwe EW-EN100 junction voldoet ook als display, ook kan een separate EW-EN100 junction worden gebuikt wanneer men een minimaal display wenst.

Ride-app E-Tube

De gebruiksvriendelijke E-Tube Ride-app kan de weergave van alle belangrijke rij-parameters weergeven, zoals snelheid, cadans, resterende batterijcapaciteit, ondersteuningsmodus, versnellingskeuze en meer. Daarnaast kunnen alle systeemberichten worden weergegeven op apparaten van derden. Voor gebruikers van smartphones, zijn systeemwaarschuwingen gekoppeld aan een webadres voor extra uitleg van die berichten onderweg.

Drie ondersteuningsstanden

De drie belangrijkste ondersteuningsstanden Eco, Normal en High kunnen de karakteristieken van met de E-Tube-software van Shimano worden aangepast naar een persoonlijke responsieve ondersteuning, of een sportievere en meer dynamische ondersteuning. Beide settings geven een intuïtieve en krachtige respons met behulp van een sensor die de kracht op de pedalen meet.

Uitbreiding Shimano versnellingen

Shimano STEPS was al verkrijgbaar met de Alfine Inter-11-speed of Nexus Inter-8/7 (IHG) naafversnellingen of een externe derailleur en cassette. Nu introduceert Shimano ook een nieuwe Nexus Inter-5E interne versnellingsnaaf – speciaal voor e-bikes. De NEXUS Inter-5E met een capaciteit van 60 Nm gaat beter om met het hoge gecombineerde koppel van de rijder en het e-bike-systeem, waardoor betere schakelprestaties worden geboden. Deze naaf biedt e-bikers een specifieke overbrengingsverhouding van 263 procent tussen de laagste en hoogste versnellingen. Het is een gesloten systeem van versnellingen verborgen in de naaf voor gebruiksgemak en weinig onderhoud.

Di2 elektronisch of mechanisch

Net als bij de Alfine en Nexus modellen, kunnen Nexus Inter-5E-rijders kiezen of ze Di2 elektronisch of mechanisch willen schakelen. Voor rijders die de voorkeur geven aan externe versnellingen, is de optie van een derailleur en cassette nog steeds beschikbaar, met ofwel elektronische 11-speed schakelen met een Di2-compatibele achterderailleur, of mechanische 9-, 10- of 11-speed schakelen met een compatibele mechanische achterderailleur. NEXUS Inter-5E IHG remopties zijn onder andere schijfremmen, rollerbrake, terugtraprem of velgrem.

In 2013 schreef Tweewieler voor het eerst over het nieuwe aandrijfsysteem Shimano STEPS:
Shimano komt met middenmotor e-bike systeem

 

Foto's

Reageer op dit artikel