nieuws

Fietsverkoop groeit eindelijk weer in januari

algemeen

De maand januari 2013 was een bijzondere maand. Zo wisselden zachte weersomstandigheden (begin en eind januari) zich af met strenge vorstperiodes en sneeuw. Ondanks deze uiterste weertypen heeft de fietsenmarkt in januari toch een interessante groei laten zien.

Fietsverkoop groeit eindelijk weer in januari
Ondanks koude dagen met veel sneeuw in januari dit jaar liet de fietsenverkoop een interessante groei zien, met name bij de vakhandel.

Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar zijn er 1% meer fietsen verkocht in de totale markt. De omzet steeg zelfs met 10%. Dit betekent dat de gemiddelde prijs van de fiets in januari is gestegen met 9%.

Positief beeld bij vakhandel

De fietsvakhandel liet een nog positiever beeld zien: 4% meer fietsen, tegenover een omzet groei van 11%. Vooral de verkoop van elektrische fietsen zaten weer flink in de lift bij de vakhandel. Zo werden er 37% meer e-bikes verkocht. De omzet groeide met 39%. Maar ook stadsfietsen lieten eindelijk weer eens een positieve ontwikkeling zien. Hoewel het aantal verkochte stadsfietsen met 1% terugliep in de totale markt, werd er wel 4% meer omzet gerealiseerd. Het goede nieuws is dat de groei vooral door de vakhandel werd opgepakt (5% meer stadsfietsen tegenover 5% meer omzet). Het branchevreemde kanaal liet daarentegen dalende verkoopcijfers zien.

Positief signaal voor 2013

Stadsfietsen en e-bikes, samen goed voor ruim 75% van de totale fietsenomzet, zorgden in januari als enige segmenten voor goede verkoopresultaten. De rest van de segmenten lieten dalende cijfers zien.

De opmerkelijke groei in de maand januari geeft hopelijk een positief signaal naar de rest van jaar 2013. Het belangrijke fiets seizoen komt langzamerhand in zicht. Hopelijk strooit in ieder geval het weer geen zand in de motor!

GfK Retail and Technology Benelux B.V.
Niels van Steijn

Reageer op dit artikel